Süli János: Nem csúszik a paksi bővítés a járvány miatt

Süli János: Nem csúszik a paksi bővítés a járvány miatt

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a miniszterelnöknél beszámol.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MVM Paks II. Zrt. benyújtja június 30-ig az Országos Atomenergia Hivatalhoz az eddigi legfontosabb engedélykérelmét, amely a létesítési engedélyt célozza – derült Süli János a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter válaszából, amit Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdéseire adott.

Szél azt akarta megtudni többek között, hogy PIP Nonprofit Kft. milyen szerződést kötött az atomerőmű kapacitásának fenntartásának érdekében, vagy milyen szerződéseket kötöttek az orosz vendégmunkások lakhatása érdekében. Arról is érdeklődött, hogy „A koronavírus-járvány hogyan befolyásolja a paksi bővítéshez kapcsolódó szerződések teljesítését?” Végül is igazából csak ez utóbbi kérdésre kapott konkrét választ. Süli leírta, hogy a koronavírus-járvány miatt nem szenvedett késedelmet a beruházás, amelyről egyébként már sokszor leírták, hogy nem a tervezett ütemben halad.

Ugyanakkor a miniszter arra hívja fel a figyelmet, hogy magyar vállalkozó építi az első felvonulási épületeket, hazai vállalat a transzformátor-állomás kivitelezője, és magyar cég fogja építeni az Erőmű-beruházási Központot. Rövidesen megkezdődik az új Duna-híd építése is Foktőnél, ugyancsak magyar cég kivitelezésében. Mint írja, a lakhatási feltételek biztosítása a Duna mindkét oldalán folyamatos, legyen szó paksi társasházak építéséről vagy a kalocsai laktanya igénybe vételéről.

Júniustól pedig elérhető Pakson egy információs központ is, amely a térségbe érkező munkavállalók és vállalkozások eligazodását segíti.