Svéd NATO-csatlakozás: az amerikai nagykövetség jelezte Orbánnak, mit tartana helyénvalónak

Svéd NATO-csatlakozás: az amerikai nagykövetség jelezte Orbánnak, mit tartana helyénvalónak

David Pressman amerikai nagykövet (Képernyőfelvétel: amerikai nagykövetség videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután Magyarország az utolsó szövetséges, amely még nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, az Egyesült Államok üdvözli az ez ügyben február ötödikére, hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülést, amely közös biztonságunk sarkalatos kérdéséről szól – olvasható az amerikai nagykövetség közösségi oldalán.

Emlékeztetnek arra, hogy Orbán Viktor a svédek NATO-tagságnak jóváhagyása kapcsán korábban megígérte: az első adandó alkalommal cselekedni fognak. – A hétfői parlamenti ülés lehetőséget nyújt erre – hangsúlyozzák. A látszólag ártalmatlan bejegyzésnek különös súlyt ad az a hír, hogy az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy Magyarország megérdemli-e a vízummentességet. Ben Cardin még csütörtökön fogadta David Pressmant, és közölte: a budapesti amerikai nagykövet világosan érti és képviseli Amerika érdekeit és értékeit Magyarországon, és élvezi az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának kétpárti támogatását. 

Úgy tűnik, egyre kevésbé tűri Washington, hogy Magyarország utolsóként makacskodik a svéd NATO-tagság ratifikálásával, noha Törökország már január elején lépett. Épp pénteken közölte a Fidesz-frakció, hogy a KDNP-frakcióval együtt nem vesz részt a február 5-ei rendkívüli parlamenti ülésen, melyen Svédország NATO-csatlakozásáról döntenének az ellenzék kezdeményezésére. Ha a kormánypárti képviselők távol maradnak, a parlament nem lesz határozatképes, ami egyben azt is jelenti, hogy a napirend előtti felszólalások után nem fogják tudni elfogadni az ülés napirendjét.