Svéd NATO-csatlakozás: hétfőn lesz a rendkívüli parlamenti ülés

Svéd NATO-csatlakozás: hétfőn lesz a rendkívüli parlamenti ülés

Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. konferenciáján Budapesten, az Országházban 2023. november 17-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék kérésének megfelelően február 5-re összehívta Kövér László házelnök a parlament rendkívüli ülését, de a kormánypárti képviselők várható bojkottja miatt valószínűleg nem lesz döntés a svéd NATO-csatlakozásról.

A formaságoknak megfelelően hétfő 13 órára hívta össze a törvényhozás rendkívüli ülését Kövér László, a rendes, tavaszi ülésszak ugyanis csak február 26-án kezdődik. A fő napirendi pont Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálása lesz, de elvileg tárgyalnak a „méltóságteljes életvégi döntésekről” – Karsai Dánielék népszavazási kezdeményezését épp csütörtök délután utasította el a Nemzeti Választási Bizottság –, valamint az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos munkavédelmi kérdésekről. A kétharmados többség miatt a kormánypártiak nélkül határozatképtelen az országgyűlés, tehát ha ők nem mennek el – mint általában az ellenzéki kezdeményezéseknél –, akkor napirendi szavazás, és végül ülés sincs.

Ami a svéd NATO-csatlakozást illeti, Szijjártó Péter korábban kijelentette, hogy nem lát indokoltnak rendkívüli ülést, a külgazdasági és külügyminiszter szerint február 26-án is elegendő a ratifikálás, ha a kormánypárti frakciók úgy döntenek. Gulyás Gergely pedig a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy bizalomerősítő svéd döntésre van szükség, így arra, hogy a ratifikálás előtt Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Budapestre jöjjön.