Szabó Tímea: 21. századi technológia van a magyar járványkórházban, de miért áll szinte üresen?

Szabó Tímea: 21. századi technológia van a magyar járványkórházban, de miért áll szinte üresen?

A kiskunhalasi járványkórház (Fotó: Szabó Tímea Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejutottam a „szupertitkos” Kiskunhalasi Járványkórházba, de a kormány még mindig titkolózik a költségekkel kapcsolatban – tudatta Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán hétfőn.

Nemrégiben meglátogattam a Kiskunhalasi Járványkórházat – írta Szabó Tímea –, ahova eddig tudomásom szerint senkit sem engedtek be. Nekem se volt könnyű dolgom, országgyűlési képviselőként kerek öt hétig leveleztem a kórház, a büntetés-végrehajtás és Kásler Miklós triumvirátusában, mire az utóbbi nagy nehezen megadta az „engedélyt”.

„Az intézmény körüli titkolózás egyébként érthetetlen, ugyanis a 150 ágyas kórház egészen kiválóan felszerelt és biztonságos, abszolút 21. századi technológia. Rendelkezésre áll 16 lélegeztetőgép, három mobilröntgen, egy CT és három dialízis gép. Az orvosok és ápolók a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház dolgozói. Az épület három részlegre van osztva: az A-B a kevésbé súlyos, a C a közepesen súlyos, a D az intenzív ellátásra szorulók kezelését végzi. Az országban egyedülálló módon az egész intézményben úgynevezett légzsilipes rendszer működik az osztályok között, hogy a vírus ne terjedhessen egyik szobából vagy osztályról a másikra. Ami újdonság, hogy megtudtuk: eddig 30 beteget ápoltak összesen az intézményben, közülük ketten intenzív ellátásra szorultak. A Főigazgató elmondta, hogy a jövőben, a járvány esetleges lezárultával oktatási központként hasznosítaná az épületet. Erre úgy tűnik, van is fogadókészség a kormányban.

https://www.facebook.com/szabotimeapm/posts/3235765396480038

És eddig a jó hír... Az ugyanis továbbra is kérdés, hogy mindez mennyibe került. Négy kérdést tettem fel az EMMI-nek és a Belügyminisztériumnak arról, hogy mennyibe került maga az épület, amit két hét(!) alatt húztak fel, mennyiért szerezte be a kormány a berendezéseket, miért pont Kiskunhalasra épült a járványkórház, és mi lesz a sorsa az intézménynek a járvány után. A kérdéseket összevonva a BM mindössze annyit válaszolt, hogy „Magyarország az új koronavírussal szembeni első csatát megnyerte. A járvány azonban nem múlt el, számítani lehet a második hullámra, ezért járványügyi készültség fenntartása szükséges. Az egészségügyi és járványügyi szakmai tevékenységet kiszolgáló és támogató konténerkórház a legszigorúbb infektológiai szabályoknak felel meg. A Járvány Elleni Védekezési Alap költségvetése felülről nyitott, az egészségügyi védekezésnek nem lehetnek pénzügyi korlátai.”

A bejegyzés végén a képviselő emlékeztet arra, hogy nem kapott választ kérdéseire. Felhívja a figyelmet, hogy nem véletlenül kérdezett, „hiszen az elmúlt hónapokban többek között kiderült, hogy a Szijjártó Péter-féle lélegeztetőgépek pl. sokszoros áron jutottak Magyarországra. Más országokban ezért miniszterek mondtak le.” 

Végül felteszi a kérdést: „szintén érdekes kérdés, hogy egy ilyen színvonalú kórház miért áll gyakorlatilag üresen (látogatásomkor is az volt). Az új koronavírusos betegeket miért nem egy ilyen drágán megépülő intézménybe szállítják. Ezt a kérdést is feltettem az EMMI-nek, várom a választ.”