Szakszervezet: megfeledkezett a béremelésről a BKV

Szakszervezet: megfeledkezett a béremelésről a BKV

Trolibusz Budapesten (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még mindig nem került szóba a BKV-nál a jövő évi béremelés, és ez igaz több más magyarországi nagyváros közösségi közlekedésére is – közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a Portfolio cikke szerint.

A gazdasági portálnak Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke nyilatkozott. Szerinte egyre nagyobb a feszültség a járművezetők körében, miután úgy tűnik, teljesen megfeledkeztek az illetékesek a közösségi közlekedésben dolgozók béremeléséről. Naszályi elmondása szerint nem emlékszik korábbról egyetlen olyan évre sem, amit érdemi bértárgyalások nélkül zártak volna. Úgy vélte: olyan, mintha a BKV-nak nem is lenne vezetője. Elmondása szerint többször megkeresték Bolla Tibor vezérigazgatót, de választ nem kaptak.

A szakszervezeti vezető szerint a fejetlenség oka a városvezetésben bekövetkezett váltás, amely után szerinte most úgy tűnik, mintha a BKV vezetői csak a saját pozíciójuk megtartásával foglalkoznának. Egy másik példaként Tatabányát hozta, ahol szintén nem foglalkoznak a dolgozók jövő évi béremelésével - Naszályi szerint a közlekedést biztosító kft. élén várható változások miatt.

Közben eldőlt az is, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum a 2018 végén megkötött, kétéves egyezség értelmében nyolc-nyolc százalékkal emelkedhet. Korábban a szakszervezetek azt szerették volna, ha mégis magasabb lesz a növekedés, de Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn bejelentette a végleges számokat. Így jövő év január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik.