Szarka Gábor azért hozta előbbre az őszi szünetet, hogy az SZFE hallgatói hazamehessenek „beszélgetni a szüleikkel”

Szarka Gábor azért hozta előbbre az őszi szünetet, hogy az SZFE hallgatói hazamehessenek „beszélgetni a szüleikkel”

Szarka Gábor újonnan kinevezett kancellár a Színház- és Filmművészeti egyetem elé sorfalat álló hallgatók előtt 2020. október 8-án (Fotó: Független Szabad Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előre hozásáról van szó – mondta az MTI szerint Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja az SZFE épületeinek kiüríttetéséről megjelent hírekre reagálva pénteken a közmédiának. Ezzel arra a nyilvánosságra került reggeli belső utasításra reagált, amely szerint este hat óráig az egyetem létesítményeit valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia.

A fővárosi önkormányzat felajánlására, amely szerint épületet biztosítanának az SZFE hallgatói és oktatói számára, a kancellár azt mondta: érdekes felvetésről van szó, ez egy alternatív választási lehetőség azoknak, akik nem szeretnék azt az egyetemi modellt követni, amely a modellváltás során létrejött. Hozzátette: hivatalos megkeresést ezzel kapcsolatban az egyetem nem kapott, nem tudják, hol lenne ez a helyszín és ott mi folyna.

– Ha azonban igaz ez a felvetés, akkor elképzelhető, hogy az lesz a megoldás, hogy akik ezt folytatni szeretnék egyetemen kívül, azok ott tudják folytatni – fogalmazott. Hozzátette: azt mondták az egyetem polgárainak, hogy döntsenek, mert az egyetem ezt a fajta tanköztársasági modellt innentől kezdve az egyetem keretein kívüli magánkezdeményezésnek tekinti. – Ha ez így, csomagban átmehet egy másik helyszínre, az nekik is egy jó kimenet – jegyezte meg.

Szarka elmondta: tudnak arról, hogy a modellváltás jogszerűségével kapcsolatban alkotmánybírósági beadvány és a miniszterelnöknek szóló levél is született. Álláspontjuk szerint ami történt, az jogszerű, ezzel kapcsolatban félelmük nincsen, várják az Alkotmánybíróság döntését.

Az egyetem kiüríttetéséről szóló hírekre reagálva hangsúlyozta: nem kiürítésről, hanem az őszi szünet előre hozásáról van szó. Úgy gondolja, hogy a helyzet megérett erre, miután az intézményben semmilyen vezető nincs, aki a folyamatokat ellenőrizze, döntéseket hozzon a legmagasabb szinten. Hozzátette: az őszi szünet előre hozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta: azért is fontos ez a néhány nap – azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket – mert szükség van időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.

– Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik – mondta. Kiemelte: az egyetem elhagyásáról nem közleményt jelentettek meg. Egy rektori utasítást adtunk ki, amelynek volt egy kancellári kiegészítése a végrehajtásával összefüggésben – mondta, hozzátéve: nem kellett sok idő, hogy ez kikerüljön a sajtóhoz, holott ezek belső ügyek. Egy szabadság előre hozásáról van szó. – Mindenkire ráfér a pihenés – jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy a vezetők csak akkor szándékoznak az egyetemre bemenni, ha  meghívják őket valamilyen tárgyalásra vagy egyeztetésre. – A hallgatók a blokádot fenntarthatják, csak felmerül a kérdés, hogy ki ellen – mondta kérdésre válaszolva.