Százezer forint minden magyarnak?

Százezer forint minden magyarnak?

Tordai Bence (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatt növekvő munkanélküliség miatt ismét a figyelem középpontjába került a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) bevezetésének lehetősége. Ferenc pápa is felhívta a figyelmet szükségességére, amikor húsvéti levelében a következőket írta: „itt az ideje, hogy fontolóra vegyék (az országok) az egyetemes alapjövedelem bevezetését, ami elismerné és tiszteletre méltóvá tenné a nagyszerű és nélkülözhetetlen munkát”, amit végeznek. Az alapjövedelemmel „konkrétan elérhető lenne az az emberi és keresztény eszmény, hogy nincs jog nélküli munkás”.

Az Oxfordi Egyetem Szent Antal Kollégiumának Európai Kutatások Központja anyagából kiderült, az európai polgárok 70 százaléka ért egyet az alapjövedelem bevezetésével. Magyarországon pedig a Pulzus Kutató felmérése mutatja azt, hogy a magyarok 80 százaléka támogatná az alapjövedelem bevezetését. 

A munka alapú társadalmat építő magyar kormány ezzel szemben határozottan elzárkózik bármiféle alapjövedelem bevezetésétől. Még azt is leszavazta a kormánypárti többség, hogy a Párbeszédnek a jövő évi költségvetési tervezethez benyújtott, alapjövedelemmel kapcsolatos módosító javaslatáról, vagy a válságkezelő alapjövedelem bevezetéséről szóló törvényjavaslatáról tárgyaljon. 

Tordai Bence, a párt országgyűlési képviselője ennek kapcsán lapunknak elmondta, a 2015 óta szorgalmazott hibrid alapjövedelem modelljük szerint mintegy hétmillió magyar kaphatna valamekkora alapjövedelmet. Az elképzelés alapja, hogy minden nagykorú magyarnak legyen legkevesebb havi százezer forintos jövedelme. 

Hány országban és milyen sikerrel vezették már be az alapjövedelmet? Kinek és milyen feltételekkel adna a Párbeszéd fix havi juttatást? Mekkora lehetne a magyar alapjövedelem? Ösztönözne-e a juttatás a munkavállalásra, vagy inkább a munkanélküliek táborát növelné? Önkormányzati szinten hol vezettek be már hasonló juttatást Magyarországon?

A válaszokat keresse a Magyar Hang legfrissebb, július 3-án megjelent 2020/27. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 27. számban? Itt megnézheti!