Szemlélek-felmérés: a tanárok elégtelent adtak a kormány teljesítményére

Szemlélek-felmérés: a tanárok elégtelent adtak a kormány teljesítményére

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online felmérést készített a Szemlélek keresztény portál a tanárok körében arról, mit gondolnak a kormány pedagóguséletpálya-modelljéről és úgy általában a közoktatás és a pedagógusok helyzetéről. A portált az ösztönözte arra, hogy megkérdezze a tanárok véleményét, hogy a kormányzati kommunikáció szerint létezik egy csendes többség, amely azt gondolja, hogy korrekt a tervezett szabályozás. 

Ezzel szemben ugyanakkor a kutatás szerint az a kép rajzolódik ki, hogy a pedagógusok teljes mértékben elégedetlenek és bizalmatlanok a kormánnyal szemben. A válaszadó tanárok 1,1-es átlagosztályzatot adtak arra a kérdésre, hogy mennyire bíznak a kormány pozitív oktatásügyi elkötelezettségében. Ötös skálán – ahol az 1-es rosszabb lesz, az 5-ös jobb lesz választ takar – 1,2-as átlag osztályzatot kapott az a kérdés, amely azt firtatta, hogyan változik a pedagógusok helyzete az új életpályamodell bevezetésétől. A tanárok szintén bukással felérő osztályzatot adtak a pedagógusokkal, illetve pedagógusokról való kormányzati kommunikációjára.

A legjobb, 1,99-es átlagos értékelést az intézményfenntartók kapták, amiért kiállnak a pedagógusok érdekeinek képviselete mellett. A tervezett bérekkel való elégedettséggel kapcsolatos kérdésre a megkérdezettek 1,3-as átlagos értékelést adtak.

Kiderült az is, hogy a tanárok harmada elsősorban érzelmi kötődés és a gyermekek szeretete miatt tart ki pályája mellett, míg közel negyedük számára az elhivatottság jelenti a fő motivációt. 17 százalék azok aránya, akik a közeli nyugdíj miatt maradnak a pályán.

A pályaelhagyás legfőbb okai az alulfizetettség (35,7 százalék), a tisztelet hiánya és megalázottság (25 százalék) és a bizonytalan szakmai környezet 12,6 százalék). Az adatgyűjtés 2023. június 26-30. között zajlott, a válaszadók szinte a teljes magyar közoktatási palettát reprezentálják: óvoda, általános iskola, gimnázium, pedagógia szakszolgálat is szerepel a munkahelyek között, önkormányzati és egyházi fenntartású intézményeket egyaránt képviselnek a válaszadók, főváros, vidéki nagyváros, kistelepülés ugyanúgy ott szerepel a listában. A kérdésekre összesen 917-en válaszoltak.