Szentkirályi Alexandra magyarázza a kormány tűzifarendeletét

Szentkirályi Alexandra magyarázza a kormány tűzifarendeletét

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar erdők helyzete és az új, fakitermelésre vonatkozó szabályok kapcsán néhány tisztázó gondolatot osztott meg a Facebookon olvasóival Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

– Magyarországon energia-vészhelyzet van érvényben, és rendkívüli intézkedések szükségesek a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében. A fakitermelés szabályairól szóló kormányrendelt kizárólag vészhelyzet esetére készült, hiszen az erdők természeti értékei nem sérülhetnek – hívja fel a figyelmet a posztban a kormányszóvivő.

Mint hangsúlyozza, a rendkívüli szabályok kizárólag akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. –  Ha ilyen vészhelyzet nem következik be, akkor a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik – teszi hozzá. 

Arról is ír, hogy idén az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifát termelhetnek ki engedéllyel, amely megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető. – Az erdőgazdálkodás tervszerű tevékenység, ezért a mennyiségek átcsoportosíthatók, így több százezer köbméternyi faanyagot tehetünk szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt mint Magyarország zöldtőkéjét semmiképpen sem veszélyeztetjük – fogalmaz Szentkirályi, aki azzal zárja bejegyzését, hogy „hazánkban Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik: két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtunk támogatást”.

A kormányszóvivő azt követően reagált közösségi oldalán, hogy az elmúlt napokban alaposan kicsapta a biztosítékot a kormány fakitermelést megkönnyítő rendelete. Ez alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények felülírják a jogszabályokat, hatósági döntéseket, így a fakitermelés tilalmára vonatkozó korlátozásokat nem kell alkalmazni a védett természeti területeken sem. Az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. A döntés ellen az MTA kutatói, valamint természetvédő szervezetek és ellenzéki politikusok is tiltakoztak.

Ugyanakkor Szentkirályi megnyugtatónak szánt szavainak némileg ellentmond a kormányrendelet szövegezése, mert abban nem szerepelnek olyan feltételek, mint amelyekről ő beszél. De például az erdőkért felelős államtitkár, Zambó Péter is – aki baloldali hazugságnak minősítette, hogy az erdők területe csökkenne – minapi tájékoztatójában kifejezetten szorgalmazta az akác kitermelését.