Könnyebb lesz a tűzifa kitermelése, egyes erdők tarvágását is engedélyezik

Könnyebb lesz a tűzifa kitermelése, egyes erdők tarvágását is engedélyezik

(Fotó: Pixino.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyszerűbbé teszi a tűzifa kitermelését a kormány csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent rendelete – vette észre a Napi.hu. Mint írták, első engedményeként a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan – jogszabályban vagy hatósági döntésben – megállapított korlátozást nem kell alkalmazni.

Ezen túlmenően védett természeti területen nem lesz szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető, de többek közt nem kell majd alkalmazni az őshonos fajoknál kötelező fokozatos felújító vágást, szálalást, és szálaló vágást.

A lap szerint egy másik új szabály kifejezetten lehetővé teszi a tarvágást például az olyan erdőkben, amelyekben az idegenhonos és az erdészeti tájidegen fafaj(ok) elegyaránya nem több 20 százaléknál, intenzíven terjedő fafaj pedig legfeljebb csak szálanként fordul elő.

Egyebek mellett az engedmények közt szerepel az is, hogy az állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat hatósági engedély nélkül alakítható ki.

Címkék: tűzifa