Az MTA kutatói is tiltakoznak az agresszív fakitermelés ellen

Az MTA kutatói is tiltakoznak az agresszív fakitermelés ellen

Erdőirtás téglalap alakban (Fotó: WWF)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a múlt héten jelent meg Orbán Viktor rendelete a Magyar Közlönyben, amely arról rendelkezett, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények felülírják a jogszabályokat, hatósági döntéseket és a fakitermelés tilalmára vonatkozó korlátozást nem kell alkalmazni.

A rendelet ellen többen tiltakoztak már. Mint a 24.hu írja, most az MTA Ökológiai kutatóközpontja tette közzé állásfoglalását. Az MTA kutatói úgy látják, a rendelet alapján veszélybe kerül a védett területeken található, ökológiai szempontból értékes őshonos, idős erdőállományok hosszú-távú fenntarthatósága. Ez nem csak az erdei élővilágot és a biodiverzitást veszélyezteti, hanem az erdők klíma-, víz- és talajvédelmi funkcióját és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodó képességét is csökkenti. A megnövekedett tűzifa igényt elsősorban a nem védett területen található, alacsonyabb természetességű (átmeneti erdők, kultúrerdők és faültetvények) intenzívebb használatával kéne biztosítani.

Szerintük probléma, hogy a „rendelet alapján a védett területeken őshonos fafajú, magas természetességű erdőkben is alkalmazható a tarvágás, kiterjesztett területi hatállyal. Ez elvégezhető a jelenlegi vágáskornál fiatalabb állományokban, amelyeket sarjaztatásra alapuló felújítás követhet, főleg cser és nemestölgy főfafajú erdőkben. Ez hosszú távon a fiatalabb állományok területi növekedéséhez vezet, az idős és vegyeskorú erdők rovására, amelyek leginkább biztosítják a biodiverzitás megőrzését és az erdők ökoszisztéma szolgáltatásait.”

Hozzáteszik: "A rendelet alapján Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező, hiszen ezek az állományok alkalmasak leginkább a minőségi rönkfák előállítására. A klímaváltozás enyhítése és az élővilág védelme szempontjából kulcsfontosságú a meglévő természetes élőhelyek fenntartása. Amellett, hogy a megnövekedett tűzifa igényre választ kell adni, ehhez nem az őshonos fafajú védett erdőket kell feláldozni."

Ha kivágjuk, nem ég le

A kormányközeli Klimapolitikai Intézet szakértői mindezt másként látják: a Magyar Hang is megírta, hogy az intézet két kutatója arról cikkezett: ha nem termelik ki a legálisan elérhető tűzifa-mennyiséget, az úgyis az erdőtüzek martaléka lesz.

Címkék: MTA, tűzifa, fakitermelés