Szijjártó: Itt lenne az ideje, hogy Ukrajna befejezze az inzultálást

Szijjártó: Itt lenne az ideje, hogy Ukrajna befejezze az inzultálást

Szijjártó Péter a brüsszeli NATO-csúcson (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO külügyminiszteri tanácsülése után megismételte a kormány álláspontját: eszerint Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába. Mint a Hvg.hu írta, ez Szijjártó szerint egy tagállamon belüli döntés, és a NATO-ülésen sem hangzott el semmi olyan, ami erre kötelezné Magyarországot. Egyben ismertette a tanácsülési álláspontot is. Ez arról szól, hogy a NATO mint szövetség továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába.

Szijjártó beszélt arról is, hogy a humanitárius akciók a továbbiakban sem állnak le, amire azért is van szükség, mert úgy tűnik, hogy az orosz-ukrán háború még hónapokig, de akár évekig is eltarthat.

– Az energiahordozókra vonatkozó szankciókat a továbbiakban sem szavazzuk meg – ismételte meg szintén. Azzal érvelt, hogy ez a magyar gazdaságnak sokat ártana. Mint mondta, kőolajból naponta 20 ezer tonnát importálunk, földgázból pedig évi 8,5 milliárd köbmétert. – Ha valaki most jelentkezne, hogy ezt pótolni tudja, szívesen egyeztetünk a továbbiakról. De az a helyzet, hogy ilyen nincs – jelentette ki.

Arra is kitért, már több százezer menekültet fogadtunk be, az ukránok szerinte mégis támadnak bennünket. Szijjártó itt az ukrán külügyminisztérium közleményére reagált, melyben többen közt arról írtak, hogy Magyarország az ukrajnai háborút is felhasználta a választási kampányban. – Itt lenne az ideje, hogy ezt Ukrajna befejezze a vádaskodást, az inzultálást – mondta Szijjártó.