Szijjártó magyar-ukrán csúcstalálkozót szervez

Szijjártó magyar-ukrán csúcstalálkozót szervez

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Filip Ivanovic montenegrói külügyminisztert 2024. január 11-én. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január 29-én asztalhoz ülhet Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, de már egy Orbán-Zelenszkij találkozóról is folynak az egyeztetések. 

Kárpátalja székhelyén, a 115 ezer lakosú Ungváron találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel január 29-én, hogy előkészítsék Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját – adta hírül az ATV. A megbeszéléseken várhatóan részt vesz az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak is. 

Szijjártó a montenegrói kollégájával, Filip Ivanoviccsal közösen tartott csütörtöki sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy egy esetleges magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor van értelme, ha az jelentős eredményekkel járhat, márpedig ehhez megfelelő előkészítésre van szükség. „Én készen állok, én továbbra is a lehető legnagyobb védelmet biztosítom annak a napnak a naptárban, tehát január 29. most elvileg mindkettőnk részéről arra van szánva, hogy összeüljünk Ungváron” – fogalmazott.

Az időpontból adódik, hogy a magyar kormányfő valószínűleg már csak a februári uniós csúcstalálkozó után fog tárgyalni az ukrán államfővel. Mint ismert, február 1-jén uniós csúcstalálkozó lesz, melynek célja, hogy egységben lépjen fel az unió maradék 26 állama arra az esetre, ha Magyarország tovább akadályozza az orosz támadás alatt álló ország pénzügyi támogatását.