Szijjártó Péter: Már 325 embert menekített ki a légierő Izraelből

Szijjártó Péter: Már 325 embert menekített ki a légierő Izraelből

Az Izraelből kimenekítést végző honvédségi gép (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 325 embert – jelentős többségében magyar állampolgárokat – evakuált Izraelből a külügyi és honvédelmi tárca közösen – jelentette be Szijjártó Péter.

A külügyminiszter már korábban beszámolt arról, hogy vasárnap éjjel két honvédségi repülőgéppel összesen 215 embert menekítettek ki a konfliktus sújtotta országból, ők hajnalra biztonságosan megérkeztek Magyarországra. Erről egyébként a tárcavezető egy videót is közzétett a Facebook oldalán. Később elmondta, hogy az egyik honvédségi gép ezután visszafordult Tel-Avivba, mert további 110 ember szeretett volna hazajönni. Velük a gép már felszállt, a délelőtti órákban elhagyta Izrael légterét, így már ők is biztonságban vannak. A 325 kimenekített között 46 gyerek volt, illetve 15 külföldi állampolgár, köztük izraeliek, svédek, németek, britek, osztrákok és portugálok. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a nagykövetség munkatársai Tel-Avivban 24 órás szolgálatban vannak és itthon is megemelt konzuli létszámmal dolgoznak.

A külügyminiszter szavai szerint rendkívül aggasztó a helyzet, Izrael egyes részein háborús állapotok uralkodnak. A magyar kormány továbbra is kiáll Izrael mellett és elítélik az országot ért terrortámadást. Egyúttal arra hívta fel a nemzetközi politika szereplőit, hogy felelősséggel járjanak el annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az eszkaláció.

Címkék: Szijjártó Péter