Szijjártó szerint csak ott lehet alacsony az adó, ahol a „politika nem a népszerűséghajhász osztogatáson alapul”

Szijjártó szerint csak ott lehet alacsony az adó, ahol a „politika nem a népszerűséghajhász osztogatáson alapul”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi MCC Feszten 2022. július 30-án. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többek között a magyar külpolitika és külgazdaság kihívásairól beszélgetett Szijjártó Péter külügyminiszter Esztergomban, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által rendezett MCC Feszt szombati zárónapján. 

Szalai Zoltánnak, a Mathias Corvinus Collegium igazgatójának arra a felvetésére, hogy Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, a magyar diplomácia vezetője az MTI szerint azt felelte: annak bevezetésével Európa kivégezné a saját kontinentális gazdaságát, továbbá elvenné Magyarország versenyelőnyét (mivel 9-ről 15 százalékra kellene emelni a társasági adót), majd amellett érvelt, hogy az adópolitika nemzeti hatáskör, aminek csorbítását „nem engedhetjük meg”.

A 444.hu azonban mást is beidézett Szijjártótól, például azt az eszmefuttatást, hogy mi miért engedhetjük meg magunknak az alacsony adókat, hiszen „azok nem csak így idepottyannak az égből, hanem azért meg kell dolgozni. Alacsony adókat csak az az ország tud bevezetni, ahol a költségvetési fegyelem magas szintű (...) és ahol fegyelmezetten gazdálkodnak. Ez nyilvánvalóan sokkal nehezebb, mint osztogatni” – mondta a külügyminiszter.

Majd hozzátette: „ezért az alacsony adókat azok az országok tudják megengedni maguknak, ahol a kormányzati politika nem a népszerűséghajhász osztogatáson alapul. És ezt nem mindenki tudja megtenni, nincs mindenhol elég támogatottság és stabilitás”.

Mit lapunk is többször megírta, az Orbán-kormány az áprilisi választások előtt kiosztott több mint ezer milliárd forintot, ám Esztergomban senki sem kérdezett rá, hogyan illeszkedik ez a tárcavezető gondolatmenetéhez. 

A külügyminiszter szólt még arról is, hogy a magyar gáztározók jelenlegi töltöttsége 30 százalékos, ami jobb, mint az európai átlag, azonban a kabinetnek további 732 millió köbméter gáz beszerzéséről kell gondoskodnia. Majd azt is kijelentette, hogy „Magyarországon nem lesz probléma a tél folyamán a földgázellátással”.

Végül üzent a hamarosan érkező amerikai nagykövetnek, David Pressmannek is. Az MTI szerint kikérte magának, hogy Pressman az Egyesült Államok magyarországi nagykövet-jelölti szenátusi meghallgatásán olyan kijelentéseket tett, miszerint Magyarországon hanyatlik a demokrácia. Szijjártó közölte, hogy nem helytartóként küldi a nagyköveteket, hogy belebeszéljenek a célállomás belpolitikai viszonyaiba. Hozzátette: „Nagy tisztelettel kérjük, hogy ne szóljon be a magyarországi folyamatokba, mert nincs hozzá köze.”