Szlávik János: Néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni

Szlávik János: Néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni

Védőfelszerelést viselő orvos és ápoló a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csökken kellő mértékben a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja, ezért ő óvatos lenne – mondta az ATV Start című műsorában Szlávik János infektológus. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint aggasztó, hogy egy-két városban emelkedik is a szennyvíz-koncentráció.

Az infektológus szerint 3-3,5 millió beoltott már befolyásolja a járvány alakulását, azonban a vírus dinamikája is okozhatja, hogy csökkennek a számok. Hozzátette: néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni azt, hogy ennyire jól állunk a járványban.

A szabadtéri, például a teraszok nyitását indokoltnak tartja. Azonban a színházak, mozik nyitásával már óvatos lenne, mert beltéren nagyon tud terjedni a vírus. „Beltéren, ha egy szuperterjesztő maszk nélkül van, akár 100 embert is meg tud fertőzni” – mondta.

Ha lesz olyan döntés, hogy védettségi igazolványhoz kötik bizonyos létesítmények látogatását, infektológusként támogatja azt.

Az óvodák, bölcsődék, alsós iskolák kinyitását jó döntésnek tartja. Mint mondta, vannak olyan esetek, hogy a gyerekek a vírusfertőzés után kerülnek súlyos állapotba, de nem ők a fő veszélyeztetettek. Szlávik szerint a 16 év fölöttieket már lehet oltani 1-2 féle oltóanyaggal, azonban a 12-16 év közöttiek oltása továbbra is vita tárgya. Nem pártolja az utóbbi korosztály oltását, a rizikócsoportba tartozókat viszont igen. Általánosságban nem pártolja a gyerekek oltását. Megjegyezte viszont, hogy ha tudományos eredmények azt mutatják, hogy be kell oltani a gyerekeket, akkor támogatni fogja.