Tardi helyzet: így készül a matyómintás szájmaszk

Tardi helyzet: így készül a matyómintás szájmaszk

Készülnek a Matyodesign termékei (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váczi Rozi, az ügyvezető odaadja a webshopos Barbarának a becsomagolásra váró, kézzel hímzett matyó mintás pólót. Barbara egyik kezével egy „handmade” feliratú matricát simít a ruhadarabra, majd rápillant a virágmintára. A Matyodesign tardi központjában vagyunk.

(...)

Rozi korábbi férjét, a színművész Nagy Ervint szerette volna meglepni születésnapjára valami különlegességgel, és így született az első, Tardon hímzett pólóminta. Az ajándék bevált, úgyhogy egyre többen kértek és kaptak matyó szuvenírt. Lassacskán pedig az lett Rozi célja, hogy pénzkereseti lehetőséghez juttassa azokat a tardi néniket, akik között felnőtt. Azóta tíz év telt el. Amikor az anyagiak szóba kerültek az asszonyok és közte, akkor szembesült vele, mennyire alulbecsült ez az örökség.

(...)

A koronavírus-járvány az évtizednyi befektetett időt, energiát veszélyezteti. Egy ideig úgy tűnt, véget is ér a tardi asszonyok hagyományos hímzésére és a vidéki életérzésre alapozó brand sikerszériája, de úgy fest, van megoldás a túléléshez: most maszkokat díszítenek az 1200 lelkes dél-borsodi falu asszonyai.

Váczi Rozi, a Matyodesign ügyvezető-tulajdonosa matyóhímzéses szájmaszkban (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

(...)

A 2019-es esztendőre olyan magasságokba jutott el a matyó örökséget megmentő vállalkozás, amire senki nem gondolt: az asszonyok – akiknek egyébként tíz év alatt majdnem megtízszereződött a létszáma – egész télen hímeztek. Volt, hogy budapesti luxusszállodákban hímeztek mintákat kérésre, hozott ruhára. Létrejött hát az átélhető, érezhető, tapintható, szagolható matyóélmény, amelynek a vonzerejét csupa olyasmi adta, ami a koronavírus-járvány idején szigorúan tilos.

(...)

A teljes riportot keresse a Magyar Hang május 8-án megjelent idei 19. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 19. számban? Itt megnézheti!