Telex: A maszkot még csak-csak elfogadják, de a majdani oltástól már vonakodik a magyar

Telex: A maszkot még csak-csak elfogadják, de a majdani oltástól már vonakodik a magyar

Mintavételhez használt kémcsövek a koronavírus-szűrések elvégzésre kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar társadalom nagy része alkalmazkodott a koronavírus-járvány terjedésének fékezését szolgáló intézkedésekhez. Az emberek többsége betartja a maszkviselési és távolságtartási szabályokat, és hisznek is ezek értelmében. Többek között erre jutott a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében Röst Gergely vezetésével működő járványmodellező csoport, amelynek eredményeit a Telex.hu mutatta be. A reprezentatív kutatás alapján azonban úgy tűnik, hogy a tavaszitól eltérő korlátozások, majd a nyári lazítások és vírusintézkedésekkel szembeni kritikus hangok erősödése ellenére az emberek alkalmazkodtak az új helyzethez. Zárt térben ugyanis az emberek 86 százaléka hord maszkot vagy figyel a távolságtartás szabályaira. Az így védekezők 92 százaléka úgy véli, hogy valamilyen mértékben ezzel meg is tudja magát óvni a vírustól – írják.

A kutatás az emberek egymással szembeni kapcsolattartásában visszaigazolta az átlagember sejtéseit. A társas kapcsolatok száma a normál szokásokhoz képest március-áprilisban 90 százalékkal esett vissza. A nyári lazításnál ez ismét elkezdett emelkedni, de így is messze a korábbi szint alatt maradt. Karsai Márton, az egyik kutató azt mondta a portálnak, hogy az első hullámban pillanatok alatt bezárkóztak az emberek. Május közepe után viszont eltűnt az emberek korábbi fegyelmezettsége, júniustól augusztusig jó 30 százalékkal emelkedett az átlagos kontaktusszám. Kiderült továbbá, hogy a nyáron főként a 40-es korosztály és a náluk fiatalabb felnőttek utaztak külföldre.

A kutatók azt mondták, hogy a járvány második hullámának nem az iskolakezdés az oka, de az ráerősített. Sokkal nehezebb kontrollálni a helyzetet, mert most nagyrészt közösségi, nem intézményi fertőzés van. És erre nagyon ráerősít a magasabb kapcsolati szám – magyarázták.

Az adatok alapján ugyanakkor nagy a bizonytalanság egy majdani koronavírus elleni, majdani védőoltással kapcsolatban a magyar társadalomban. Ez a járvány szeptemberi erőre kapása ellenére is nőtt az emberekben. A férfiak közül viszont többen oltanák be magukat, mint a nők. További részletek a kutatásról a Telex.hu cikkében.