Teljes összefogás Esztergomban: helyi lap alapítója lesz a közös jelölt

Teljes összefogás Esztergomban: helyi lap alapítója lesz a közös jelölt

Cserép János, az esztergomi jelölt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban rendszer- és szoftverfejlesztőként is dolgozó, négygyerekes Cserép János lesz a közös ellenzéki jelölt Esztergomban – számoltak be róla közleményükben a helyi civilek. Cserép 2006-ban alapította meg a Szeretgom portált, ami a szöveg szerint meghatározta Esztergom civil szférájának közbeszédét, és hozzájárult ahhoz a közhangulathoz, ami 2010-ben a fideszes jelölt vereségéhez vezetett. Igaz, Tétényi Éva nehéz polgármestersége csak ezután következett, majd a fideszes Romanek Etelka legyőzte őt.

Áprilisi cikkünkben számoltunk be róla, hogy a helyzet továbbra sem egyszerű a városban. A polgármesternek közben konfliktusa támadt a közgyűlésben ülő párttársával, Sasvári Viktorral, és egyelőre nem tudni, kit indítanak majd ősszel az önkormányzati választáson. A többi fideszessel sem túl jó a viszony, a 11 fős frakcióból rendre leszavazzák őt. A Fidesz feltehetőleg a Dunakanyar-programban a városnak juttatandó 17 milliárddal fog kampányolni. A tönkrement infrastruktúra rekonstrukciójáról viszont egyelőre nincs hír – írtuk akkor, hozzátéve: Orbán Viktor ígéretével ellentétben elmaradt a kellő mértékű kormányzati segítség az elmúlt években.

A gödör mélyén: megtörhető az esztergomi átok? | Magyar Hang

Cserép egyébként a két éve megalakult helyi Momentum elnökeként vált ismertté. Azóta viszont tavaly kilépett a pártból, miután nem értett egyet a „mindenkitől külön állunk” iránnyal, függetlenként pedig el is elindult az országgyűlési választáson. Akkor a Jobbik is külön jelöltet indított Nunkovics Tibor személyében. Megkeresésünkre Cserép elmondta, közel egy éves közös gondolkodás van a pártok mögött, a sérelmeket pedig félretették, hogy ne kövessék el „ugyanazokat a hibákat, amik Tétényi Éva bukásához vezettek.” Tavaly kívülről próbálta még a teljes összefogást létrehozni, ami most sikerülni látszik: támogatja személyét, többek között, a parlamenti ellenzék (MSZP, Jobbik, LMP, DK, Párbeszéd), a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint több helyi civil egyesület és civil aktivista is.

A Szeretgom oldalán gyűjtik a városfejlesztési javaslatokat, ezek között fő helyen szerepel a Kis-Duna sétány akadálymentesítése, egy körforgalom kialakítása és közvilágítás a Búbánatvölgybe. A polgármesterjelölt számára pedig a legfontosabb, hogy olyan hiteles programmal álljon a választópolgárok elé, ami tükrözi a városban élők elképzeléseit, megoldásait a problémákra. 

Beállt a helyi angoltanár mögé az ellenzék Baján | Magyar Hang

A helyi Fideszről is úgy látja, hogy két-három csoportra szakadt, de nem szeretne a párttal túl sokat foglalkozni, inkább azzal, milyen legyen a jövőjük Esztergomban. „Hogy ne azon kelljen gondolkodni tíz év múlva, hogy a lányom melyik külföldi egyetemre menjen el” – tette hozzá. Emellett persze kell azzal is foglalkozni, merre legyenek új ipari területek, új lakóépületek, és hogy a turizmusba kívánnak-e fektetni vagy másba. Szerinte a Fidesz biztos azt mondja majd, hogy a kormánypártok tudják finanszírozni a beruházásokat, de a városban sétálgatva ő most sem látja, hogy annyira törődnének a fejlesztésekkel.

Kérdésünkre, nem tart-e a támadásoktól, megjegyezte: korábban is volt része bennük bőven, de ezek nem tántorítják el. „Már 2009-ben is azt írta rólam Bayer Zsolt a Magyar Hírlapba, hogy ingatlanspekuláns vagyok, aztán a sajtópereket már mi nyertük meg. Szóval nem félek ettől” – mondta, hozzátéve, hogy hogy már 2010-ben is felmerült a neve, de akkor még úgy érezte, külső támogatóként tud a legtöbbet tenni a változásért.