Természetbarát erőmű a Krisna-völgy jubileumi búcsújában

Természetbarát erőmű a Krisna-völgy jubileumi búcsújában

Univerzális zebuk: néha a látogatókkal teli szekeret húzzák, máskor energiát adnak a cséplőgépnek (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délután meglepetés-ajándékokkal köszöntötték a somogyvámosi Krisna-völgy félmilliomodik látogatóját. Mivel idén 30 éves az ökofarm, ezen a hétvégén jubileumi búcsút tartanak, amire nagyon sokan kíváncsiak.

Egy zsákfaluban, eldugott somogyi lankák közt jött létre 30 éve a farm, hazánk legnagyobb és egyik legérdekesebb ökofalva, amely varázslatos elemeivel egyszerre képviseli az ősi indiai védikus kultúrát, és egyesíti a hagyományos magyar tájépítészet és vidéki gazdálkodás sajátosságait. A fúzió eredménye egy mára 300 hektáron elterülő biofarm, amely megújuló erőforrásokra épül, és annyira makulátlan, hogy éjjelente a csillagok és a Tejút is tökéletesen láthatók völgyéből. Krisna-völgyben az erdősültség aránya az országos átlag háromszorosa, az itt élők ökolábnyoma kisebb, mint fele a magyarországinak, az ember és a természet pedig valóban szimbiózisban él.

A látogatók megnézhették a térségben egyedülálló ökrös járgányházat. Ez egy természetbarát „erőmű”: a nemrég átadott vadonatúj épület egyik részén körbe-körbe járnak a vasszerkezetbe befogott ökörpár(ok), és a mozgási energiájukat gyors forgássá alakítva csépelni, gabonát őrölni és fát vágni tudnak az állati erővel. Videónkban megnézheti, hogyan működik a két zebu (dél-ázsiából származó púpos szarvasharma) által hajtott körfűrész.

Az ünnepi rendezvény vasárnap estig tart, de a biofarm az év minden napján látogatható. A Krisna-völgy a Balatontól alig 20-25 kilométerre van, és a közelség sajnos a búcsú inflációs árain is látszik: a felnőtt belépő 4 ezer forintba, egy vegetáriánus menü szintén ugyanennyibe kerül.