Tovább gyarapszik a Tiborcz család

Tovább gyarapszik a Tiborcz család

Nagy-Magyarország kaszálással kialakított sziluettje Felcsút, Szár, Bicske és Bodmér között. Értékes területek. (Forrás: Tessely Zoltán országgyűlési képviselő Facebook-oldala.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 16 hektárnyi szántó, rét, legelő és erdő tulajdonjogát szerezheti meg Bicskén és Csabdiban Tiborcz Sándor István, a miniszterelnök vejének apja. A családi birtoktól, Tükröspusztától nem messze lévő területekért összesen több mint 65 millió forintot kell fizetni – írta meg a hvg.hu

Csabdiban legelőket és szántókat, Bicskén pedig erdőket, réteket, valamint szántókat vásárol Tiborcz Sándor István, a miniszterelnök vejének apja. 

A négy adásvételi szerződés a földügyletekre vonatkozó szabályoknak megfelelően csak akkor válik érvényessé, ha az illetékes hatóság jóváhagyja azokat, ennek megfelelően a tulajdoni lapokon még nem jegyezték be a változásokat. A megállapodásokban Tiborcz Sándor István nyilatkozott arról, hogy az ingatlanok használatát másnak nem engedi át, azokat maga használja, valamint hogy öt évig nem adja el a területeket. A jogszabályok szerint egy embernek legfeljebb 300 hektárnyi tulajdona lehet, így természetesen azt is ki kellett jelentenie, hogy a jelenlegi birtokainak összmérete nem éri el ezt az értéket. 

Tiborcz Sándor István több mint 25 éve él Csabdiban, a család pedig az elmúlt években több földterületet is megvásárolt. Az évtizedek óta növekvő gazdaságban elsősorban az állattenyésztéshez szükséges takarmánynövényeket termesztenek. 

A lap emlékeztet arra, hogy Tiborcz István anyja 2022-ben 60 millió forintért vásárolt meg egy 20 hektáros földet, apja pedig 52,7 millió forintért vett egy 13 hektáros szántót. Fejér megyében Ángyán József volt államtitkár 2015-2016-os tanulmánya szerint összesen több mint 490 hektárnyi föld került Tiborcz István, az apja, valamint a testvére tulajdonába, ezekért pedig a nyilvános földárveréseken 569 millió forintot ajánlottak.   

Az rtl.hu összesítése szerint a földek után jelentős agrártámogatás is jár, a Tiborcz család eddig összesen több mint egymilliárd forinthoz jutott a Vidékfejlesztési Programból. Kaptak pénzt ökológiai gazdálkodásra való áttérésre, biogazdaság fenntartására, erdősítésre, valamint egy cégen keresztül agrár-környezetgazdálkodásra és digitális fejlesztésre is. 

Címkék: föld, Tiborcz