Továbbra is heti félmilliárdos kiesése van a BKK-nak

Továbbra is heti félmilliárdos kiesése van a BKK-nak

Védőmaszkot viselő és a javasolt távolságtartással elhelyezkedő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik városi autóbuszán (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

További kompenzáció a BKK-nak és a turizmus helyzete miatt bajba került vállalkozások megsegítése is szerepel a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén. Egy háttérbeszélgetésen kiderült az is, hogy a főváros újabb koronavírus-teszteket szeretne vásárolni.

A jövő heti fővárosi közgyűlésen dönt a BKK és BKV üzleti tervéről a főváros. A cég koronavírus miatti bevételkiesését további 17 milliárd forinttal tervezik kompenzálni – mondta el egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. Arról is beszélt, továbbra is hetente félmilliárdos kiesés van jegyárbevételben, például a dolgozói bérletekben 25 százalékos csökkenés van, aminek az oka lehet, hogy továbbra is rengetegen vannak home office-ban. Érdekesség, hogy míg a hajnali műszakba indulók száma nem csökkent, a reggeli fél 8, fél 9-es időszakban jelentős utasforgalomcsökkenés van. A BKK bevétel-kiesése az idei évre várhatóan 22 milliárd forint lesz, de a járványhelyzettől függően elképzelhető az is, hogy még ez is egy optimista becslés.

További 20 ezer PCR-tesztet venne a főváros

Kiss Ambrus arról is beszélt, szeptemberben a főváros 2480 PCR-tesztet végzett 16 telephelyen, és csak 21 pozitív esetet találtak. Összesen eddig 19 610 PCR-, illetve IGG-tesztet végeztek, és a főváros szeretne további 20 ezer PCR-tesztet vásárolni, erre engedélye is van a kormánytól. A teszteket elsősorban a szociális intézményeik, illetve idősotthonok dolgozóin végzik, a főpolgármesteri hivatal dolgozóit viszont nem szűrik rendszeresen, csak igény esetén.

Kiderült az is, Karácsony Gergely főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszterhez és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, hogy miután egyre többen kerülnek karanténba az önkormányzatoknál, fontolják meg, hogy az érintettek, akik emiatt nem tudnak személyesen elmenni például a közgyűlésekre, online is részt vehessenek a munkában, illetve a döntésekben. Karácsony szeretné, ha erre minden önkormányzatnál lenne lehetőség, de ehhez kormányzati állásfoglalás kell többek közt azért, hogy ha részben online résztvevőkkel hoznak meg egy-egy döntést, azt később ne lehessen megkérdőjelezni. A járványügyi helyzet miatt egyébként a jövő heti közgyűlésen is kötelező lesz a maszkviselés.

A Magyar Hang kérdésére Kiss Ambrus elmondta, még mindig nincs Müller Cecília országos tiszti főorvossal hivatalos kapcsolata a fővárosnak. Ugyanakkor a fővárosi kormányhivatal és a fővárosi tiszti főorvos között a napokban is volt párbeszéd.

Még nem tudni, miről fognak egyeztetni a kormánnyal

A turizmushoz kötődő budapesti vállalkozásoknál szeptembertől márciusig legfeljebb 90 százalékos mértékben csökkentik a fővárosi önkormányzattól vagy annak cégeitől bérelt ingatlanok bérleti díját – erről is beszélt Kiss Ambrus. A teraszengedélyek kapcsán ugyanúgy szeptembertől márciusig biztosítanák a 90 százalékos engedményt. Ami a taxi drosztokat illeti, ott jövő márciusig 70 százalékos engedményt tennének, amit a következő évi drosztdíjnál írnának jóvá.

Napirenden lesz a városligeti építési szabályzat módosítása is, a Hermina-garázs nem fog megépülni.

A Magyar Hang arról is kérdezte Kiss Ambrust, mi lesz várhatóan a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT), vagyis a főváros és kormány közös egyeztető fórumának napirendjén, amelynek ülése hamarosan esedékes. A főpolgármester-helyettes elmondta, az egyeztetés október 15-én lesz, és abban állapodott meg a kormányzati képviselőkkel, hogy amíg nem végleges a napirend, addig nem nyilatkoznak róla.