Titkolóztak, majd amatőr módon satíroztak: új részletek derültek ki a Szputnyik hatósági engedélyeztetéséről

Titkolóztak, majd amatőr módon satíroztak: új részletek derültek ki a Szputnyik hatósági engedélyeztetéséről

Budapestre szállították az orosz Szputnyik-V vakcinamintáját 2020. november 19-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb információk derültek ki az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina használatát megelőző eljárásról. Egyebek mellett az, hogy a magyar hatósági szakembereknek nem volt lehetőségük az első, január 20-i, oroszországi gyárlátogatás idején teljeskörűen meggyőződni az oltóanyag gyártási folyamatáról és hiányos paraméterekre panaszkodtak. Ennek ellenére az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) egy nappal később ideiglenes alkalmazási engedélyt adott ki a Szputnyik vakcinára.

A fenti információkat is megpróbálta eltitkolni a magyar hatóság. Nemcsak hogy nem adta ki a szóban forgó dokumentációt a Transparency International közérdekűadat-igénylésére, hanem a végül hosszú pereskedés után teljesített adatszolgáltatás során is kisatírozta a kényes információkat.

A jelek szerint azonban nem jártak el elég gondosan. Egy egyszerű fogással ugyanis láthatóvá váltak az dokumentumban kisatírozott részek. Erre egyébként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet, akinek – mint írta – egy honfitársa mutatta meg, hogy ha a PDF-formátumú iratból Word-ba másolja a szöveget, láthatóvá válnak a titkolt információk.

Ezeket gyűjtötte össze a 444.hu. Mint írják, a titkolt részekben olvasható, hogy január 20-i oroszországi gyárlátogatáson nem volt lehetőség „a teljeskörű helyes gyártási gyakorlat megállapítására, illetve ellenőrzésére”. Másnap, január 21-én egy moszkvai gyárba is elmentek, ahol ismét nem volt lehetőség „a teljeskörű helyes gyártási gyakorlat megállapítására, illetve ellenőrzésére”. Emlékeztettek, az eredetileg közzétett jegyzőkönyvből ezt a megjegyzést is kisatírozták.

A nyilvánosságra hozott jelentésből is kiderült, hogy: „a gyártó által meghatározott felszabadító vizsgálatok nem teljeskörűek, több lényeges, a hatásosságot és biztonságosságot is érintő paraméter vizsgálata is hiányzik”. A kitakart részek további információkat rejtenek. Leírták: a Szputnyik „hatóanyag-tartalmát pontosabban jellemző specifikus aktivitás, azaz a hatóérték nem állapítható meg pontosan”. Ennek oka, hogy „a hatóanyag mennyiségét csak vírus partikulumként határozzák meg, a hatásmechanizmusban főszerepet játszó infektív vírus mennyiségét és annak arányát a vírus partikulumokon belül azonban nem”. „Ennek mérése, gyártási tételenkénti azonosságának és a készítmény felhasználhatósági ideje alatti stabilitásának igazolása nélkül a pre-klinikai és klinikai eredmények értékelhetősége is kérdéses”.

A jelentés szerint „a hatóérték meghatározásra használt módszer (vakcinával oltott egerek S protein elleni ellenanyag titerének mérése) egy nehezen standardizálható, elavultnak tekinthető indirekt módszer, mely (...) pontos hatóérték meghatározásra nem alkalmas”.

Falus András immunológus is tagja volt a magyar szakértői csapatnak, de a visszásságokat látva kilépett, és szerdán a Klubrádióban elmondta, a szervezet felülről „érkező hatás” miatt engedélyezhette az orosz vakcinát, az érdemi vizsgálatok lezárulta előtt. 

A Koronavírus Sajtóközpont már reagált is az ügyre, miután a Hvg.hu megkereste őket. Érdemi választ nem adtak, ellenben felszólították a „baloldali sajtót”, hogy „fejezze be az oltásellenes és egyes vakcinák elleni kampányát”.