Úgytudjuk: Súlyos pénzhiánnyal küzd Győr, ezért egyeztettek a cégvezetőkkel

Úgytudjuk: Súlyos pénzhiánnyal küzd Győr, ezért egyeztettek a cégvezetőkkel

Dézsi Csaba András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakmai egyeztetésre hívta a győri városi cégek vezetőit Dézsi Csaba András, mert szerinte a győriek mindennapi életét befolyásoló döntésekre lesz szükség. A nyugat-magyarországi Úgytudjuk.hu szerint súlyos pénzhiányokkal küzd a város, ezért volt szükség az egyeztetésre. A polgármester ezt a Facebookra írta ki, majd később finomította a mindennapi életet befolyásoló döntésekre vonatkozó részt: „Szakmai egyeztetés a Városházán! Összehívtam Győr város cégeit, számba vettük az eddig bevezetett takarékossági intézkedéseket. Kértem, hogy dolgozzanak ki alternatívákat a várható további közműdíj-emelkedések kompenzálására, hogy megőrizzük a város gazdasági egyensúlyát.”

A lap szerint a Borkai-időszakból maradtak még tartalékok, de ezek az elmúlt két évben elfogytak, az idei adóbevételek pedig elmaradtak a várttól. Ehhez jött még a tavalyi gázszerződés, amit Győrben fel is kellett bontani, továbbá az emelkedő rezsiárak. Ráadásul kiderült, hogy az önkormányzatokra vonatkozó rezsicsökkentést kivezeti a kormány.

Az Úgytudjuk szerint a városvezetés többször is tárgyalt a minisztériumokkal, de azok azt tanácsolták, vegyenek fel hitelt. A költségvetésben előirányzott összegek a lap szerint szeptemberig nem is lennének elegendőek, ezért a június 7-ei találkozón drasztikus költségcsökkentő intézkedésekről kellett dönteni. Ilyen lehet a győri önkormányzati cégek alá tartozó egyes intézmények, szolgáltató egységek bezárása. A városi dolgozók megfelelő kifizetése ugyanis még ősz előtt gondot okozhat.