Új egészségügyi államtitkár: A finomhangolás ideje jön

Új egészségügyi államtitkár: A finomhangolás ideje jön

Gógl Árpád, Kincses Gyula és Takács Péter (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Marad a fő csapásirány az egészségügyi kormányzatban, most a finomhangolásnak van itt az ideje – jelentette ki a Belügyminisztérium frissen kinevezett egészségügyi államtitkára pénteken. Takács Péter a Magyar Orvosi Kamara kongresszusán mondott nyitóbeszédében kifejtette: a szakmával szoros együttműködésben kíván tovább dolgozni az egészségügyi vezetés. Szavai szerint az általa vezetett államtitkárság a nyár közepéig szeretné elkészíteni a stratégiai anyagokat, amelyeket aztán megküldhetnek a szakmai érdekképviseleteknek, kamaráknak megvitatásra, véleményezésre. – Minden stratégiai kérdésben úgy fogunk a kormány elé állni, hogy előzetesen kikértük a szakma véleményét és konszenzusos álláspont született. Olyan anyaggal pedig nem megyünk a kormány elé, amiben nincs egyetértés. Ez volt a miniszter kérése is – fogalmazott Takács Péter, megjegyezve: éppen ezért most hirdet programot.

Az államtitkár kitért azokra a sajtóban megjelenő kritikákra is, amelyek szerint önálló egészségügyi minisztériumra lenne szükség ahelyett, hogy a Belügyminisztérium alá szervezik a területet. – Engem megnyugtat ez a tudat. A siker nem a tárca elnevezésén, hanem azon múlik, hogy a felelős miniszter milyen érdekérvényesítő képességgel rendelkezik a kormányon belül – fogalmazott hozzátéve: Pintér Sándor belügyminiszter már bizonyította ezt.

Takács Péter a rendszer finomhangolása kapcsán megjegyezte: az elmúlt időszakban az orvosok jogállásáról szóló törvény tesztidőszaka zajlott és fontos előrelépés, hogy az orvosok bérét is rendezte a kormány, most megnézik, min kell változtatni. – Az egészségpolitikai kérdések 85 százalékát el lehet dönteni egy budapesti íróasztal mögött ülve is. 15 százaléka viszont olyan, amit nem szabad eldönteni azok nélkül, akik a terepen vannak. Meg kell kérdezni a kórházvezetőket, ápolási igazgatókat, egészségügyi dolgozókat, háziorvosokat arról, hogy szerintük működhet-e az, amit kitaláltunk. Ebben a 15 százalékban kérem a szakmai kamarák támogatását – zárta beszédét az egészségügyi államtitkár.

Tisztújítást tartanak

A MOK I. Kongresszusát Gógl Árpád, a kamara korábbi elnöke, az első Orbán-kormány egészségügy-minisztere nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: a jogszabályi környezetet az új kihívásokhoz kell igazítani. Álláspontja szerint egyebek között módsítani kell az önkormányzati törvényt, mert a jelenleg nem finanszírozható kellőképp az alapellátás, és módosítani kell a felsőoktatási törvényt, mivel mindössze egy orvosi egyetem maradt állami tulajdonban, a mostani jogszabályi környezetben pedig nem biztosítható hosszú távon az utánpótlás képzése. 

Kincses Gyula, a MOK elnöke egyebek között a kamara jövőképéről beszélt. Mint kifejtette, erős önkormányzatisággal rendelkező szakmai szervezetként aktívan részt kívánnak venni a döntések alakításában. Alapvető céljuk az orvosi hivatás presztízsének visszaszerzése. Ebben fontos lépésnek nevezte a bérek rendezését, valamint a hálapénz kriminalizálását. A még megoldandó kihívások között nevesítette a korábban elveszett jogosítványok visszaszerzését és azt, hogy meg kell újítani a kamara etikai rendszerét is.

Az orvosi kamara pénteki kongresszust követően tisztújító küldöttgyűlést tart szombaton. Ezen a résztvevők szavaznak Kincses Gyula elnöki tisztségéről is, aki 2019-es megválasztásakor jelezte, ciklusa félidejében bizalmi szavazást kér.

Lapunk külön interjút kért Takács Péter egészségügyi államtitkártól, aki jelezte: a Belügyminisztérium sajtóosztálya dönt arról, nyilatkozhat-e. Kérésünket elküldtük a tárca sajtóosztályának, válasz egyelőre nem érkezett.