„Exkluzív tárgyalóval” bővül Schmidt Mária alapítványának villája

„Exkluzív tárgyalóval” bővül Schmidt Mária alapítványának villája

Schmidt Mária történész, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának tagja a Petőfi-díjak átadása alkalmából a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepségen 2019. december 2-án.
MTI/Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan felújítják és kibővítik a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Határőr úti villaépületét – derült ki a közbeszerzési értesítőből. Az átalakítás során új „exkluzív tárgyalót” is létrehoznának. A 2002-ben 885,5 millió forintért vásárolt épületet tavaly teljesen ingyen adta át az állam a szervezetnek. Az alapítvány beszámolója szerint egyébként Schmidt Mária évi 57,8 millió forintot keres.

Budapest XII. kerületében, a Határőr úton található az a klasszicizáló stílusban épült villa, amely otthont ad a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak. A szervezet pályázatot írt ki az épület felújítására és bővítésére, a jelentkezők pedig augusztus 11-ig nyújthatják be ajánlatukat.

A renoválás pontos értéke tehát egyelőre nem ismert, de a kiírásban szereplő feladatok várhatóan igen jelentős kiadással járnak majd. Alapvető elvárás például, hogy helyre kell állítani az épület eredetihez hasonló állapotát, miközben természetesen figyelembe veszik a szervezet tevékenységét. A pályázati felhívás szerint ki kell bontani minden „téves, nehezen használható átépítést”, a tönkrement, elhasználódott anyagokat, szerkezeteket cserélni kell, az új szerkezeteknek pedig „meg kell felelniük az eredeti anyagoknak, valamint a velük szemben támasztott műszaki és esztétikai követelményeknek”. A tender szerint „az alagsori szint bővítményeként, a földszinti teraszterület bővítésével, az alatt egy újabb exkluzív tárgyaló területet kell kialakítani”. Emellett megújul az ingatlan külső környezete is, beleértve a kültéri burkolatokat és zöldfelületeket is.

Lapunk megkereste az alapítványt, hogy megtudjuk, pontosan milyen funkciókkal rendelkezik egy exkluzív tárgyaló, valamint hogy várhatóan mennyibe kerül majd a beruházás, ám kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz. 

Az összesen 1612 négyzetméteres Határőr úti villaépületet egyébként az Index korábbi cikke szerint az Orbán-kormány vásárolta meg 2002-ben összesen 885,5 millió forintért. Tavaly az állam ingyenesen átadta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak, azzal a kitétellel, hogy az ingatlant nem lehet eladni, valamint hitellel sem lehet terhelni.

Az erről szóló törvény indoklása szerint azért kellett átadni az épületet a közalapítványnak, mert az csak a bérbeadó engedélyével tudta volna a nagyobb beruházásokat, valamint a szükséges átalakításokat elvégezni. Márpedig – szintén a tavalyi törvény indoklása szerint – az elmúlt 20 évben nem költöttek az épület állagmegóvására, így az energetikai hatékonyság szempontjából rendkívül elavult lett, fenntartása nem gazdaságos. „Szükséges a nyílászárók cseréje, az épület külső szigetelése, a fűtési rendszer, valamint a villanyvezetékek cseréje is. Az épület nagy része irodaként is működik. Ezen felül rendszeresen szerveznek az ingatlanban rendezvényeket, ezek alkalmával a sajtóérdeklődés, valamint a programok színvonalas megvalósításához elengedhetetlen technikai megoldások újabb terheket rónak az épületre” – állt az indoklásban.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a közalapítvány felel számos emlékév – például az 1956-os forradalomról, a rendszerváltásról és az I világháborúról szóló programsorozat – lebonyolításáért. Ezekre igen jelentős forrásokat is biztosított a kormány: 2019-ben például három évre 12 milliárd forintot adtak a rendszerváltásnak emléket állító „30 éve szabadon” emlékév programjaira, de tavaly decemberben az azért felelős Schmidt Mária további 1,5 milliárd forint támogatást kért.

A főigazgató egyébként igen jól keres a közalapítvány főigazgatójaként, a szervezet 2020-as beszámolója szerint éves juttatása 57,8 millió forint. Ez havi szinten 4,8 millió forintos illetményt jelent.