Újabb magyar szankciós botrány jöhet?

Újabb magyar szankciós botrány jöhet?

David Pressman amerikai nagykövet (Képernyőfelvétel: amerikai nagykövetség videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arról tájékoztatta néhány európai szövetségesét az Egyesült Államok, hogy szankciókat vetnek majd ki magyar magánszemélyekre – írta meg a VSquare oknyomozó portál hírlevele nyomán a Telex. A hírlevél névtelen diplomáciai forrásokra hivatkozik. A jelentés szerint a szankciók listája még nem végleges, és a bevezetés időpontja sem biztos.

A tervezett szankciók oka az Egyesült Államok által feltételezett korrupció, amely valószínűleg a magyar politikai elithez kötődik. A Biden-kormány azzal számol, hogy Orbán Viktor a szankciók hallatán mártírnak fogja beállítani magát – írja a Telex, amely a Vsquare értesülését nem tudta más forrásból is igazolni. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy e meg nem erősített információk összhangban vannak David Pressman korábbi megjegyzéseivel, aki néhány hónappal ezelőtt azt mondta: módszereket keresnek a magyar kormány nyomás alá helyezésére, hogy változásra bírják az orosz-ukrán konfliktusban elfoglalt álláspontja tekintetében. Pressman szerint ennek a nyomásgyakorlásnak az egyik lépése volt a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank szankcionálása. Akkor a kormány órákon belül meghátrált és bejelentették, hogy Magyarország kilép a kémbanknak is nevezett intézményből.