A paksi atomerőmű újabb blokkjánál történt váratlan hiba

A paksi atomerőmű újabb blokkjánál történt váratlan hiba

A paksi atomerőmű (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hármas blokknál történt szombati váratlan műszaki meghibásodás után – ami miatt azóta is teljesen áll a blokk – kedden kora délután a Paksi Atomerőmű egyes blokkján is váratlan hiba alakult ki: „védelmi működés történt”, és ezért 50 százalékra csökkent a blokk teljesítménye – írja a Portfolió.

A Paksi Atomerőmű röviddel ezelőtti szűkszavú közleménye szerint „2024. október 22-én 13:19-kor az 1.blokk egyik turbináján védelmi működés történt, emiatt a reaktorblokk 50 %-os teljesítményen üzemel”. Az Országos Atomenergia Hivatal röviddel ezelőtti adatai szerint az egyes blokk teljesítménye most 257 MW-ot tesz ki, tehát továbbra is nagyjából 50%-on üzemel; a hármas blokk pedig továbbra is teljesen áll, szombat délután óta.

A közzétételi oldalon kedden újra későbbre tolták a hármas blokk várható újraindításának dátumát. Eddig úgy volt, hogy holnap, azaz október 23-án kezdik el a felterhelést. Ma viszont már azt írják, hogy ez szombat délutánra, illetve késő estére tolódik a két gépészeti berendezés esetén. Ez azt jelentené, hogy egy teljes hétig áll a hármas blokk.

Címkék: Paksi Atomerőmű