A Fidesz rég nem 1956 talaján áll

A Fidesz rég nem 1956 talaján áll

Szeles Erika 1956-ban, 15 évesen (Fotó: AFP/TT NEWS AGENCY/Anders Engman)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem Orbán Balázson érdemes elverni a port. A kijelentéseiért persze neki kell elszámolnia, és jogos is volt, ahogy sokan magyarázatot vártak tőle az '56-os forradalommal kapcsolatos mondataira. De nem gondolhatjuk, hogy ha emiatt bármilyen pozícióját elvesztette volna, az helyreállítaná a Fidesz becsületét október 23. ügyében. Minderre ráerősítettek azok a hasonló jellegű kijelentések, amelyekről azóta hallhattunk. Például a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézethez frissen felvett Somkuti Bálint részéről, aki ironikusan jegyezte meg: jó, hogy a nyugatiak '56-ban nem segítettek bennünket, különben mi is úgy járhattunk volna, mint az ukránok. Szijjártó Péter eközben az orosz állami hírügynökségnek kesergett azon, hogy a NATO nem tárgyalt 2021-ben Putyin felvetéseiről. Ezek közé tartozott ugye az is, hogy a védelmi szervezet vonuljon vissza az 1997-es határai mögé. A külügyminiszter utólag esküdözött, hogy nem erre gondolt, és ezt ő sem tekintette volna tárgyalási alapnak. Csak, gondolom, az összes többi önfeladást, amit egy ilyen, Putyin óhajainak való megfelelés érintett volna.

Azt már korábban is idéztük, ahogy néhány éve maga Orbán Viktor állította párhuzamba 1956-ot és a mostani orosz-ukrán háborút. Még hiteltelenebb tehát, amikor most azzal próbálja rövidre zárni a konfliktust, hogy nem szabad a mi forradalmunkat ide keverni. Persze, más történelmi helyzet keretezte a két konfliktust. Analógia ettől még bőven vonható: mindkét esetben az oroszok támadnak egy kis nemzetet, mindkettőben a nyugati segítség megléte vagy elmaradása a döntő, és mindkettőben van nyilván eszkalációs potenciál. De az utóbbit nem érdemes folyamatosan eltúlozni. Természetesen nem érné meg egy világháborút kirobbantani az oroszokkal, de ez ugyanúgy nem érte volna meg Hruscsovnak, ahogy ma Putyinnak sem. Vagy Orbán tényleg afféle veszett kutyaként tekint a Putyin-rezsimre, amely ellenállás esetén porig égetheti a világot? Azért keresi a kedvét folyamatosan, és járt Szijjártó Péter a háború kirobbanása óta már tizenegyszer Oroszországban? Csak hát 1956 üzenete épp az, hogy nem vagyunk hajlandóak többé megvert, csahos kutyaként élni. A kormányfő viszont ezek szerint úgy látja: nincs más választásunk.

Orbán Balázs maradása vagy távozása voltaképpen tényleg másodlagos. Ha ment volna, 56-os forradalmunk szellemiségével akkor is teljesen ellentétes maradna mindaz, amit ma a Fidesz a nyilvánosságban képvisel.