A Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet munkatársa szerint jó, hogy a nyugatiak nem segítettek minket 1956-ban

A Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet munkatársa szerint jó, hogy a nyugatiak nem segítettek minket 1956-ban

A Sztálin-szobor darabolása a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében (Fotó: Fortepan/Hofbauer Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet friss munkatársa, Somkuti Bálint örül annak, hogy 1956-ban nem támogatták a nyugatiak a forradalmárokat. A néhány héttel ezelőtti, akkor észre sem vett kijelentésekről a Telex számolt be azt követően, hogy Somkuti a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz tartozó intézet kutatója, így Horváth József volt III/III-as titkosszolga beosztottja lett. Somkutit a hivatal Facebook-oldalán hidegfejű realistaként, a negyedik generációs posztmodern hadviselés magyar specialistájaként jellemezték. A hadtörténész egyben azt kijelentette, hogy Magyarországnak senki nem adhat mattot.

Somkuti ehhez képest az Ultrahang egy szeptember közepi podcastjában örömét fejezte ki, amiért a nyugatiak nem segítettek Magyarországnak 1956-ban. „Milyen jó, hogy '56-ban nem segítettek bennünket, mert lehet, hogy mi is úgy jártunk volna, mint az ukránok” – fogalmazott a műsorban 11:25-től a hadtörténész. Somkuti szerint a Nyugat saját hitelességét és szavahihetőségét ássa alá, miközben már 2022 februárjában el tudta volna látni komoly mennyiségű fegyverrel Ukrajnát. Azzal viszont, hogy ehelyett „csepegtetik” a felszerelést, igazolják szerinte, hogy „ennek az egésznek a végső célja tulajdonképpen Ukrajna elpusztítása és másodsorban Oroszország meggyengítése.”

Legutóbb Orbán Balázs volt az, aki egy mandineres podcastban vont párhuzamot az ötvenhatos forradalom és az orosz-ukrán háború között, úgy fogalmazva: „pont ‘56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”. A politikai igazgató szavait még Orbán Viktor is hibának nevezte, Orbán Balázs pedig elnézést kért azokért. A kormányfő azóta azt próbálja erősíteni, hogy valójában semmiféle párhuzam nem vonható az 1956-os forradalom és az orosz-ukrán háború között.