Egyre több kritikus bolygóegészségügyi határt lép át a Föld

Egyre több kritikus bolygóegészségügyi határt lép át a Föld

A Föld (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A klímaváltozás kérdését illetően a világ egyik vezető intézete az 1992-ben alapított Potsdami Klímaváltozás Következményeit Kutató Intézet. Az intézet most először kiadott egy globális „bolygóegészségügyi” jelentést, amelyben megállapították, hogy bolygónk egészségét illetően a kilenc legfontosabb mérőszámból hat esetben már átléptük az egészségügyi határértéket, és további egy jellemző átlépése bármikor bekövetkezhet.

Ez a kilenc kiemelten fontos terület a következő: klímaváltozás, újszerű mérgező anyagok jelenléte, a nitrogén és a foszfor természetes cirkulációjának stabilitása, a hidrológiai ciklus stabilitása, a szárazföldi területek felszíni stabilitása, a bioszféra integritása (ezekben az egészségesnek mondható határt már átléptük), illetve a sztratoszféra ózonrétegének kimerülése, a légköri aeroszolok koncentrációjának növekedése, az óceánok elsavasodása (azaz kevésbé lúgos állapotba való átmenete). Ez utóbbi jelenleg még az intézet megállapítása szerint a számunkra biztonságos határon belül van, ám amennyiben nem történik semmi a már létező folyamatok megállítása, illetve visszafordítása érdekében, pár éven belül ezt a határt is átlépjük. A maradék két bolygóegészségügyi jellemző szerencsére stabil.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a határértékek az emberiség, illetve az emberi civilizáció szempontjából számítanak határértéknek. Bolygónk a története során számos alkalommal élt már át kataklizmákat, kisebb és nagyobb tömeges kihalásokat, volt már „hógolyó-bolygóvá” fagyva is, és nőttek már pálmafák is az Antarktiszon korábban. Az élet egész biztosan túlélne egy újabb tömeges kihalást is, a kérdés csak az, hogy az emberiség túlélne-e egyáltalán, illetve a technikai jellegű emberi civilizációnk túlélne-e, vagy egy Mad Max- vagy Fallout-szerű világba süllyednénk bele a jövőben.

„A frissített elemzésünk azt mutatja, hogy a létfontosságú földi rendszerek stabilitása meggyengült, ami bolygónk ellenállóképességének meggyengüléséhez és a fordulópontok átlépésének kockázatához vezethet. A kilenc bolygóegészségügyi határérték közül hatot már átléptünk, melyre a jelentésünk is kitér, a lokális és regionális trendeket is nagyfelbontású térképeken szemléltetve. Az üzenet világos: a helyi intézkedések is hatással vannak a bolygóra, és a nyomás alatt álló bolygó bárkire, bárhol, visszaüthet. Az emberiség jólétének, a gazdasági fejlődésnek és a társadalmaink stabilitásának biztosítására holisztikus megközelítést kell alkalmazni, ahol a bolygó védelme áll a középpontban” – nyilatkozta Levke Caesar, a jelentés egyik vezető szerzője.

„A jelentésünk összegzése szerint a Föld mint bolygó kritikus állapotban van. A kilenc bolygóegészségügyi határból hatot már átléptünk, a kilencből hét romló tendenciát mutat, és hamarosan e hét mindegyike a nagyon veszélyes zónába kerülhet” – tette hozzá Johan Rockström, az intézet igazgatója.

Az összes bolygóegészségügyi határátlépés végeredményben mind a természeti javakkal és a környezettel nem törődő, azt a gazdasági növekvés oltárán feláldozó felelőtlen emberi tevékenységre vezethető vissza. „A bolygónk feletti gondoskodó gazdálkodás minden téren, így a gazdasági és társadalmi szektorokban is szükséges a biztonságunkhoz, gyarapodásunkhoz és a méltányos emberi élethez. A bolygóegészségügyi határértékek számszerűsítésével és kijelölésével szeretnénk segítséget nyújtani a politikai és üzleti élet számára azokat azoknak az eszközöknek a megtalálásában, amelyek segítségével a kezelhetetlen kockázatokat el tudjuk kerülni” – nyilatkozta Rockström.

A jelentés szerint a párizsi klímaegyezményben lefektetett másfélfokos felmelegedést 5 éven belül meg fogjuk haladni, ha a dolgok nem változnak, és 2090-re már 2 milliárd ember fog korábban nem tapasztalt, elviselhetetlen és az egészségre halálos kockázatú nyári hőséget kényszerűen megtapasztalni. A bolygóegészségügyi jelentés főbb megállapításai adatvizualizációs formában ezen az oldalon érhetőek el.