Meghalt Alex Salmond korábbi skót vezető

Meghalt Alex Salmond korábbi skót vezető

Alex Salmond 2012-ben (Fotó: Flickr, James Duncan Davidson)

Fotó: James Duncan Davidson

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatvankilenc éves korában meghalt Skócia korábbi első minisztere, Alex Salmond. A politikus egy észak-macedóniai nemzetközi rendezvényen tartott előadást, viszont rosszul lett, nem sokkal később pedig el is hunyt. Az MTI szerint a halál oka egyelőre nem ismert.

Alex Salmond 1954. december 31-én született a skóciai Linlithgowban. Politikusként 1990 és 2000, majd 2004 és 2014 között vezette a Skót Nemzeti Pártot, elsődleges célként tűzve ki Skócia függetlenedését, illetve önálló tagállamként való csatlakozását az Európai Unióhoz. Az elszakadásról népszavazást is tartottak 2014-ben, de akkor a maradásra szavaztak többen, még ha a különbség nem is volt nagy: 55 százalék voksolt a függetlenedés ellen. Salmond is eddig az évig, 2007-től 2014-ig volt Skócia első minisztere. Első ciklusa során az SNP kisebbségből kormányzott, de a vezető így is mérföldkőnek számító változásokat tudott elfogadtatni. Eltörölték többek között az egyetemi tandíjakat és a vényköteles gyógyszerekre vonatkozó díjakat, továbbá elköteleződtek a megújuló energia mellett.

A politikussal szemben 2018-ban büntetőeljárás indult szexuális erőszak kísérlete és más nemi jellegű bűncselekmények vádjával, 2019 januárjában pedig őrizetbe vették. Salmond tagadta az összes vádat, a skót kormánnyal szemben pedig jogi eljárást indított. Végül az összes vádpont alól felmentették, az edinburghi fellebbviteli bíróság pedig arra jutott, hogy a skót kormány valóban hibázott, sőt, törvénysértéseket is követett el a vizsgálat során.

Salmond később megalapította a szintén függetlenségpárti Alba Pártot, annak 2021-től volt a vezetője. Közben műsorvezetőként is ismertté vált, 2017-ben vállalta el az orosz kötődésű RT-n az Alex Salmond Show vezetését. A csatornán való szerepvállalásáért sokan kritizálták, köztük pártvezetői-miniszteri utódja, Nicola Sturgeon is. A műsorban első vendége Carles Puigdemont korábbi katalán elnök volt. Salmond 2022 februárjában, az ukrajnai orosz inváziót követően jelentette be műsora felfüggesztését az RT-n. 

Halála hírére Keir Starmer jelenlegi brit kormányfő úgy fogalmazott, Salmond a skót és brit politika monumentális alakja volt, és tartós politikai örökséget hagyott maga után. Starmer úgy fogalmazott, Salmond miniszterelnökként rendkívüli figyelmet fordított Skócia történelmi és kulturális örökségének megőrzésére, illetve a választók képviseletére.