Szijjártó Péter sajnálja, hogy nem jött létre vita a magyar NATO-csatlakozást visszafordító orosz javaslatról

Szijjártó Péter sajnálja, hogy nem jött létre vita a magyar NATO-csatlakozást visszafordító orosz javaslatról

Szijjártó Péter Szentpéterváron (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak egy újabb átlagos hét: a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter ismét az orosz állami médiában kritizálta szövetségi rendszerünket, a NATO-t. Most azonban ennél is tovább ment: a külügyminiszter azon sajnálkozott, hogy nem jött létre komoly vita arról az orosz javaslatról, amely szerette volna, hogy a NATO vonja ki erőit többek között Magyarországról is. Paczolay Máté külügyi szóvivő ugyanakkor utólag azt mondta, Szijjártó Péter nem is erről beszélt, csupán kiforgatták a szavait. 

A RIA Novosztyi állami hírügynökség úgy foglalta össze a külügyér nyilatkozatát: „Szijjártó megnevezte a NATO hibáját, ami az ukrajnai konfliktushoz vezetett”. A RIA szerint Szijjártó arról beszélt, hogy a háború elkerülhető lett volna, ha a NATO 2021-ben megvitatja Oroszországgal a biztonsági garanciákról szóló szerződéstervezetét.

A magyar politikus egész pontosan úgy fogalmazott: „Én emlékszem azokra a napokra. Azt hiszem, ami akkor hiányzott, az egy komoly vita. Sajnos ez a vita nem jött létre. Azóta közel három év telt el. És talán most már nincs értelme annak, amit mondok, de szerettem volna, ha ezek a párbeszédek létrejönnek. Mert ha megtörténtek volna, talán most nem lennénk ebben a helyzetben.”

Oroszország 2021 végén biztonsági garanciákról szóló szerződést kívánt kötni az Egyesült Államokkal és a NATO-val, utóbbiak viszont nem mentek bele ebbe. Putyin a NATO további bővítése, illetve Ukrajna és Grúzia csatlakozása elé szeretett volna akadályokat görgetni. De volt ennél súlyosabb része is a tervezetnek. Putyin ugyanis azt szerette volna, hogy a NATO vonja ki csapatait és fegyvereit azokból az országokból, amelyek 1997 májusa óta csatlakoztak. Ez a pápai NATO-légibázis felszámolását is kellett volna jelentse, ahogy a Lengyelországban és a Baltikumban állomásozó amerikai, brit és német csapatok kivonását. Fel kellett volna számolni továbbá a csehországi és romániai rakétaelhárító rendszereket.

Az orosz elnök szerette volna, hogy létrehozzanak egy demarkációs zónát, amelyen belül egyik fél sem végezhet hadgyakorlatokat, illetve nem repülhetnek és hajózhatnak a másik határának közelébe a felek. Ha ez megvalósult volna, minden új NATO-tagállamnak bizonyos értelemben ismét semlegessé kellett volna válnia. Az 1999-es bővítési kör óta csatlakozott Magyarországon kívül Albánia, Bulgária, Észak-Macedónia, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Románia, Szlovákia és Szlovénia. Oroszország azt követelte, hogy ezekben az országokban a többi NATO-tagállam csak különleges krízishelyzetben, orosz egyetértéssel állomásoztathasson csapatokat.

Tompos Márton momentumos képviselő a fentiek miatt is fogalmazott úgy vasárnapi Facebook-bejegyzésében: „A magyar külügyminiszter a háborús agresszor (a kormány is elismeri!) állami propagandaügynökségének (!!) nyilatkozik arról, hogy komolyan beszélni kellett volna az agresszor 2021-es követeléséről (!!!), ami gyakorlatilag megszüntette volna Magyarország NATO-tagságát (!!!!). Egyetlen adalék: 2024. márciusi becslések szerint több mint 35 kárpátaljai magyar katonát öltek meg eddig az oroszok. A magyar külügyminiszter orosz ügynök. A magyar külügy orosz érdekeket szolgál. A magyar NATO-tagság veszélyben van. Nincs hova hátrálni. Ha a Fideszre szavazol, Putyint választod. Szijjártó Péter, takarodj a közéletből!”

A magyar külügyminiszternek ez már a tizenegyedik oroszországi látogatása volt azóta, hogy Vlagyimir Putyin háborút indított Ukrajna ellen.

Frissítés: A külügyminiszter szóvivője, Paczolay Máté szerint az orosz állami hírügynökség hazug módon kiforgatta Szijjártó Péter szavait. „Visszautasítunk minden kísérletet, ami a külügyminiszter szavainak hazug kiforgatására irányul” – reagálta a Telexnek a külügyi szóvivő. Szerinte a külügyminiszter nem konkrétan az Oroszország által megfogalmazott biztonsági garanciákról beszélt, hanem általánosságban a háborút megelőző időszakről és a párbeszédről. 

Frissítés 2.: Az ügyre vasárnap délután reagált Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke is. A politikus tömören fogalmazott: „Szijjártó szerint megvitatható az oroszokkal, hogy a NATO vonja ki csapatait Magyarországról. Az árulás folytatódik.”