Valótlanságot állított Jámbor Andrásról pedofíliaügyben az Origo

Valótlanságot állított Jámbor Andrásról pedofíliaügyben az Origo

Jámbor András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi ítéletet megváltoztatva a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy valótlanságot állított az Origo, amikor egy pedofilügybe próbálta Jámbor Andrást belekeverni. A kormánypárti média az antifa erőszak ügyében tévesen letartóztatott D. Krisztina kapcsán emlegetett pedofíliát, miután a rendőrség a nő élettársánál hasonló felvételeket talált. A férfi még kihallgatása előtt öngyilkos lett. A kormánypárti sajtó, illetve Kocsis Máté ezt követően úgy tettek, mintha a szóban forgó felvételekhez nemhogy D. Krisztinának, de egyenesen Jámbor Andrásnak és a Szikra Mozgalomnak is valamiféle köze lenne.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék Jámbor András helyreigazításra vonatkozó keresetét még elutasította. Az Origo képviselője ekkor arra hivatkozott: „A sérelmezett közlések egy közéleti politikai vitához kapcsolódnak, melynek tárgya a közszereplő parlamenti képviselő felperes és párttársainak tevékenysége. Az írás valós tényekből levont okszerű következtetés, vélemény, a cikk ismertette a Fidesz frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak az írását, amelyről szöveghűen tudósított. Azért sincs helye helyreigazításnak, mert a cikk kiegyensúlyozott közlésű, a cikkben a felperes álláspontját is megjelenítette.”

Azt ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék is megállapította, hogy az Origo címe szenzációhajhász módon próbálta Jámbor Andrást összefüggésbe hozni egy olyan bűncselekménnyel, amelyhez nincs köze. Az elsőfokú ítélet indoklásában az szerepel: „Az írásból pontosan kitűnik, hogy a felperesnek a közvetlen munkatársa élettársához, és annak a számítógépén tárolt fotóihoz, a munkatársa élettársának a magatartásához semmilyen köze nincs. Az üggyel a felperes csak a munkatársán keresztül hozható némi összefüggésbe, ez a közvetett és áttételes érintettség a cikkből kitűnik, továbbá az is, hogy a nyomozás jelenleg is folyamatban van, a cikk emellett beszámol a felperes és a Szikra Mozgalom kapcsolatáról.” Az elsőfokú ítélet úgy látta, a sérelmezett állítások újságírói véleménynek minősülnek, Jámbor András mint közszereplő pedig a hasonlót tűrni köteles.

Jámbor András fellebbezett az ítélet ellen, a Fővárosi Ítélőtábla pedig a panaszt végül megalapozottnak találta. A jogerős ítéletben az olvasható: „Az írás címe a felperes nevét feltüntetve azt közvetíti az olvasó számára, hogy a felperes érintett valamilyen pedofil botrányban, ugyanis a felperes nevét követően »a pedofil botránya« egyértelműen a felperest hozza összefüggésbe ezen, a társadalom által súlyosan megvetett cselekménnyel. Az ezt követő lead szintén a felperes nevét feltüntetve azt állítja, hogy »pedofil bűncselekményt követnek el”, »fedezik ezeket a bűnözőket«, ezt követően pedig azt, hogy »bűnrészes pedofil bűncselekményben«. A cím és a lead tehát az átlagolvasó számára azt a jelentéstartalmat hordozza, hogy a felperes az, aki ilyen jellegű bűncselekményt követett el. Csak az írás későbbi részeiben kerül az bemutatásra, hogy ténylegesen nem a felperes, nem is a felperes közeli munkatársa, hanem ezen munkatársának hozzátartozója az, aki a gyanú szerint a bűncselekményeket elkövette. Szintén csak a cikk későbbi részében kerül ismertetésre Kocsis Máté álláspontja a történtekről, és derül az ki, hogy az írás leadje, Kocsis Máté állásfoglalása a történtekről és felperes szerepének a megítéléséről.”

Jámbor András az ügyet kommentáló Facebook-posztjában többek között azt írta: „Érteni persze értem, hogy abban a pillanatban, ahogy érdemben vagyunk képesek cselekedni velük szemben, akkor jön a kísérlet a lejáratásra: hazug szórólapokkal, plakátrongálással, propagandamédiával. Ismerjük már a forgatókönyvet, ezt csinálták végig Juhász Péterrel, Vona Gáborral és Hadházy Ákossal is, meg mindenkivel, aki érdemben szállt szembe a rendszerrel. Abban is van ismétlődés, hogy ahogy Juhász, Vona és Hadházy igaza is beigazolódott, úgy most én is pert nyertem az Origóval szemben. A Fidesz egyik kedvenc propagandaoldalának helyreigazítást kell közölnie rólam. Kíváncsi vagyok, teljesítik-e…”