Holtan találták a Csádba akkreditált magyar katonai attasét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhunyt a Csád fővárosába, N'Djamenába akkreditált magyar katonai attasé, Vékás-Kovács Imre alezredes – írja az MTI-nek eljuttatott közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Az attasé hétfőn hunyt el, az ezt megelőző napokban rosszullétre panaszkodott, a szállodai szobájában találtak rá, idegenkezűségre utaló jel nem merült fel. Vékás-Kovács Imre alezredes a Magyar Honvédség kiváló és elismert katonája volt – olvasható a közleményben. 1988-ban kezdte meg katonai pályafutását, számos alkalommal szolgált műveleti területen, diplomáciai, illetve katonadiplomáciai beosztásokban. Magyarország n'djamenai katonai attaséjaként nemrég kezdte meg külszolgálatát a Száhel-övezeti országban. Az elhunyt hazaszállítását a Magyar Honvédség biztosítja, halálának pontos okát Magyarországon vizsgálják ki. A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium részvétét fejezi ki a családnak. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tavaly október 13-án jelentette be, hogy a kormány 200 magyar katonát küld a polgárháborús Csádba a Száhel-övezeti migrációs válság megfékezése érdekében. A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében részt vett Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is. Arról még nincs döntés, hogy pontosan mikor indulnak Csádba a magyar katonák. Hogy mi lehet a magyar kormány célja a csádi misszióval, arról szakértők is csak találgatnak. Egy VSquare-nek névtelenül nyilatkozó szakértő attól tartott, hogy a magyar katonai jelenlét az orosz érdekszférát erősítheti Csádban.

A csádi elnök szeptember elején járt Magyarországon. Mahamat Idriss Déby Itnó a Pekingben megrendezett Kína–Afrika-csúcstalálkozó után utazott Budapestre, hogy a Csád és Magyarország közötti biztonsági együttműködési megállapodásokat véglegesítsék. Később Szijjártó Péter beszélt a csádi–magyar együttműködésről, melynek része egy 200 millió eurós segélyhitelprogram is.