Senki nem értett félre semmit

Senki nem értett félre semmit

Orbán Viktor miniszterelnök (k) kormányülésen vesz részt, mellette Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b3) a Karmelita kolostorban 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A politikai igazgató félreérthetően fogalmazott – így mentegetik a kormányoldalon Orbán Balázs vállalhatatlan mondatait. A miniszterelnök is hibaként emlegette az elhangzottakat múlt pénteken. Pedig, ahogy azt már többen is megállapították, szó sincs tévedésről. Orbán Viktor első számú háttérembere arról beszélt, ami a magyar kormány politikájából egyértelműen következik. Nem véletlen, hogy rádiós nyilatkozatában a miniszterelnök sem azt fejtegette, miért volt szerinte téves Orbán Balázs párhuzama. Helyette azt szorgalmazta, hogy hagyjuk ki az egész diskurzusból az ’56-os forradalmat.

Pedig korábban ő maga tett olyan összehasonlítást, amellyel előre aláhúzta mindazt, amit az MCC-s vezető mondott. Már csak ezért is álságos, hogy elkezdték Orbán Balázs mondatainak hatását mérni, ettől téve függővé a következményeket. A kormányfő két évvel ezelőtti egyik rádióinterjújában azt fejtegette: „1956-ban mi nem azért harcoltunk, mert azt gondoltuk, hogy le fogjuk győzni a Szovjetuniót. Hát azért vállaltunk egy forradalmat és egy szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást. Azt gondoltuk, hogy el lehet érni egy béketárgyalást, ami a fegyveres csata végső célja, amely béketárgyaláson majd az oroszok a nyugatiakkal megegyezhetnek arról, hogy úgy, mint Ausztria, mi is semlegesek legyünk. (...) Az én fejemben a mi ’56-os logikánk, a szabadságharc és a béketárgyalás nagyjából egy helyen van. Hiszen valahogy rá kell kényszeríteni a nagyot, az erőset, a megszállót arra, hogy feladja a terveit. Ezt pedig a legyőzés, a katonai győzelem révén aligha lehet elérni.”

Miért is a magyarázkodás hát kormányoldalról? Orbán Balázs szinte ugyanazt a gondolatmenetet fejtette ki a Mandinernek, amit korábban a miniszterelnök is. Ami – a kognitív disszonancia feloldásának vágya – nem annyira meglepő, hiszen tudjuk, hogy ’56-os forradalmunk kulcsszerepet tölt be a Fidesznél.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap október 10-ig kapható 2024/40. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!