Újabb szabálymódosítás viheti tévútra a megváltozott munkaképességűek besorolását

Újabb szabálymódosítás viheti tévútra a megváltozott munkaképességűek besorolását

Kerekesszékes férfi (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra módosult a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó rehabilitációs minősítés szabályzata, a felülvizsgálati rendszer 254 ezer embert érint – írja a Népszava. A lapnak Bernáthné Székely Julianna rehabilitációs szakértő arról beszélt, hogy a módosítás csak további bizonytalanságot és jogi kihívást jelenthet a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásból élőknek. Most egyetlen melléklet alapján dől el, hogy egy megváltozott munkaképességű felnőttet rehabilitálhatónak (kisebb-nagyobb mértékben foglalkoztathatónak), rokkantnak vagy munkavégzésre alkalmatlannak minősít a bizottság.

Bernáthné szerint az a probléma, hogy míg korábban a jogszabályhoz kapcsolódó mellékletek részletesen tartalmazták azokat a konkrét szempontokat, amik alapján a hatóságok minősítették a betegeket, május 1-től ezt drasztikusan szűkítették, a három mellékletből egy maradt. A besorolás pedig abszolút nem mindegy, mivel az a havi juttatást is meghatározza. A lap kereste a Belügyminisztériumot, ahol állítják, csak racionalizálásról van szó, „az összevont értékelési rendszer korábbi szempontjai nem, kizárólag az átfedések szűntek meg”. A tárca szerint a rehabilitálhatóság minősítésének foglalkozási és szociális szempontjai, valamint ezek értékelése a Belügyminisztérium honlapján elérhető, azonban ezt a szakértő nem találta meg.