Újabb térségekben emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Újabb térségekben emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tatabányán és Kaposváron is emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben múlt héten – ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb, hétfői tájékoztatásából. Utóbbi városban ezzel a vírus koncentrációja – a négyfokozatú skálán – már az eddigi alacsony után a mérséklet kategóriába esik. Az országból mindenhol máshol ez az adat, vagyis a vírus mennyisége alacsony.

A szakemberek azt is kiemelték, hogy országos átlagban a koncentráció a múlt heti emelkedést követően megállt, ennek ellenére azt kérték, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a biztonságra és kerülje a zsúfolt helyeket.

A szennyvizet folyamatosan vizsgálják, mert az abban kimutatható esetleges koncentrációnövekedés 4-10 nappal megelőzi a tünetes megbetegedések számának növekedését. A legfrissebb, hétfőn reggel közölt adatok szerint a hétvégén összesen 155 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 646 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Egy beteg elhunyt, így már 30 027 áldozatot követelt a járvány. Jelenleg 30 434 aktív fertőzöttről tudni, 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi Ágnes múlt pénteken beszélt arról, hogy küszöbön áll a negyedik járványhullám. Mint mondta, Magyarországon alacsonyak az esetszámok, de hétről hétre emelkedik a megbetegedések száma, és növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben is. Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak Európában olyan országok, ahol robbanásszerű az esetszámok növekedése, és az látszik, hogy a brit vírusvariánst kiszorítja a vírus elsőként Indiában azonosított delta-változata, amely hatvan százalékkal fertőzőképesebb.