Újabb tízmilliókat költenek a Mészárost gazdagító felcsúti étteremre

Újabb tízmilliókat költenek a Mészárost gazdagító felcsúti étteremre

Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárult az önkormányzati tulajdonú, felcsúti Tó Étterem fejlesztésére kiírt közbeszerzés második üteme, az éttermet ezúttal 67 millió forintból fejlesztik – derül ki a Közbeszerzési Hatóság portálján publikált hirdetményből. A megrendelő, vagyis Felcsút község ezúttal 54 millió forintért vásárolt konyhai segédeszközöket – az edényektől az ipari teljesítményű burgonyakoptatóig – és „kültéri mobíliák” címszóval egy komplett játszótér berendezését is megrendelte, közel 13 millióért. A dokumentumok alapján szerettek volna egy elegáns, átlátszó plexifalakkal övezett mobil jégpályát is az étterem mellé, de erre a felhívásra csak egyetlen, érvénytelen ajánlat futott be. Az első ütemben az étterem bútorzatát vásárolta meg az önkormányzat, akkor 21 millió forintot fizettek a teljes készletét.

Nekik nő nagyra

Bár a helyi záportározó közepén felépített vendéglátóhely az önkormányzat tulajdona, hasznát Mészáros Lőrinc érdekeltségei látják. A 444.hu szerint a mára szinte teljesen felszerelt Tó Étterem üzemeltetési jogait a Mészáros Gasztro Kft., a gázszerelő érdekeltsége nyerte el, és havi 1,5 millió forintért 5+5 éven működteti az éttermet. Ennél és az étterem bevételeinél azonban sejthetően jóval nagyobb üzletet jelentett az egész létesítmény felhúzása, hiszen a tavacskát, a szigetet és a rajta álló éttermet, szintén egy Mészáros-érdekeltség építette fel, nagyrészt közpénzből.

Mint az RTL emlékeztet rá, Felcsút 2017 áprilisában 234,9 millió forint uniós támogatást nyert környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésére. A beruházás része volt a záportározó – azaz a tó – rekonstrukciója. 2020-ban az önkormányzat „egyedi döntés” alapján kapott a kormányzati irányítás alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére csaknem másfél milliárd forint közpénzt. A turisztikai fejlesztés a gyakorlatban magát a szigetéttermet és a hozzá vezető, hattyú formájú hidat jelentette. A teljes beruházást Mészáros Lőrinc családi cége, a Fejér B.Á.L. Zrt nyerte el bruttó 1,1 milliárd forintért. 

Ráadásul nem is ez az egyetlen Mészárost gazdagító turisztikai beruházás a Fejér megyei településen, Orbán Viktor falujában. Tavaly októberben írtuk meg, hogy a miniszterelnök vállalkozó barátja teljes csendben nyitott fényűző hotelt Felcsúton.