Ujhelyi István: Valami megint bűzlik a kormány pénzosztása körül

Ujhelyi István: Valami megint bűzlik a kormány pénzosztása körül

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt EP-képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Valami megint bűzlik a kormány pénzosztása körül” – jelentette ki Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szombati online sajtótájékoztatóján. Mint hangsúlyozta, valóban súlyos károkat szenvedett el a vendéglátásra épülő szektor, ezért mindenképpen szükség van állami támogatásra az érintett kis- és középvállalkozások túléléséhez és újraindulásához. Ujhelyi szerint azonban felmerül a gyanú, hogy a szállodai foglalások után járó kompenzációból leginkább csak azok a „csókosok” részesülhetnek, akik közel állnak a Fidesz-kormányhoz és vélhetően előre tudtak a lehetőségről. 

Mint felidézi, a kormány a korlátozó intézkedések bejelentésekor azt közölte: az idén novemberben rögzített előzetes foglalások nyolcvan százalékát megtérítik az érintett szállásadóknak. Épp ezért érdekesnek találta, hogy míg az ország zárt kapuk mögött üzemel, a Balaton kiürült, a pesti szállodák döntő többsége pedig zárva volt, mégis a tavalyihoz hasonló számok után igényeltek vissza pénzt a szállástulajdonosok.

Az MSZP európai politikusa bejelentette, hogy közérdekűadat-igényléssel fordult a kormányhoz és az illetékes turisztikai ügynökséghez a tavalyi és idei foglalási adatok megismerése érdekében, de arról is tájékoztatást kért, hogy mely cégek kaptak a többmilliárdos keretösszegből. 

„A turizmusban nem csak kormányközeli milliárdosok érdekeltek, hanem négyszázezer munkavállaló, kis- és közepes családi vállalkozás, akiknek létkérdés, hogy segítséghez jussanak” – emlékeztet Ujhelyi, aki szerint „a kormány nem a magyar embereken, hanem csak saját haveri körén akar segíteni”. Mint kiemelte: a közérdekűadat-igénylésre tizenöt napon belül kell válaszolnia az érintett kormányzati intézményeknek, amennyiben nem adják ki a megfelelő és kötelező adatsort, úgy kész bíróságon kiperelni azokat.

https://www.facebook.com/dr.ujhelyi.istvan/posts/4027782350569254