Ungár Péter: Márki-Zay nemcsak olajat önt a tűzre, rádobja az összes tengeri madarat is

Ungár Péter: Márki-Zay nemcsak olajat önt a tűzre, rádobja az összes tengeri madarat is

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erős szavakkal illette többek között Karácsony Gergelyt, Márki-Zay Pétert és a Momentumot is a 24.hu-nak adott interjúban Ungár Péter. Az LMP társelnöke kifejezetten kritikus politikustársaival, illetve az ellenzék teljesítményével is. Azt továbbra is úgy gondolja, hogy legyőzhető a Fidesz, de nem tudja, hogyan. És hogy miért veszítettek? „Rossz volt a háborús álláspont. Rossz volt a jelölt, egy piacpárti konzervatívot indítottunk a Fidesszel szemben, közben a saját gondolatainkat a világról szinte titkoltuk. Nem volt meg az összefogás. Rossz volt a kampány” – fejtegette Ungár. Lényegében minden rossz volt? Nagyjából – válaszolta.

Ő is arra jutott, mint többen az ellenzékből: megtettek egy olyan embert miniszterelnök-jelöltnek, aki azt ígérte, leváltja azt az ellenzéket, amelynek logói alatt elindult a választáson. Márki-Zay viszont ezzel szemben szerinte úgy látja, hogy mindent is jól csinál. „Azt például most is nagyon jól csinálja, hogy azóta minden egyes megszólalásával a Fidesznek ad muníciót. Nemcsak olajat önt a tűzre, hanem rádobja az összes tengeri madarat, amikor olyanokat mond, hogy még a tanártüntetést is Amerikából fizetik” – értékelt Ungár.

A politikus a tengerentúli támogatásokról beszélve arra is kitért, hogy a kampány idején szó sem volt arról, hogy Márki-Zay mozgalma 1,8 milliárd forintnyi támogatást kap az Action for Democracy nevű szervezettől. – Ha tudtuk volna mi, LMP-sek, hogy ennyi külföldi pénz jött, akkor nem fizetünk be ennyit az ellenzéki kampányba. Akkor azt mondtuk volna, hogy oldják meg. Micsoda dolog ez?! Nem tudott erről senki. Ott voltam a pártelnöki találkozókon, és senki sem tudott erről. Egyébként is hol látszódott ez a pénz? Mert a kampányban nem. Hova lett elköltve? – tette fel a kérdést. 

Majd azt is hozzátette: „Dermesztő ez a pénz. És dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának. Ez egy súlyosan problémás dolog. És nem önmagában az, hogy pénzt ad valaki. Az a párttörvény lényege, hogy magyar állampolgárok adhatnak pénzt pártnak. Soros György annyi pénzt ad egy pártnak, amennyit akar. Nem gond, ha valaki pénzt rak a politikába, csak akkor a Magyar Közlönybe bele kell írni, hogy ő adta a pénzt, ez a törvény lényege.”

(Mint megírtuk, Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú podcastjában árulta el hetekkel ezelőtt, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, később kiderült, hogy összesen körülbelül kétmilliárd forintról volt szó.)

A politikus véleményt mondott Karácsony Gergelyről is, bár megfogadta, hogy nem fog. Mégis megtette és közölte: nem gondolja, hogy a főpolgármester rendes gyerek lenne. Karácsony politikai képessége szerinte az, hogy „rendes gyereknek tudja magát előadni, közben bármilyen politikai előnyért bármit megcsinál.” Továbbá van nekik egy érdekes kapcsolatuk szerinte: „Egyszer elmegyünk, mert el kéne mennünk, egy párkapcsolati terápiára. Én nyilvánosan szoktam bántani őt, ő pedig azt érzi, hogy emiatt meg kell nekem felelnie, mert rosszul érzi magát a visszalépése miatt, és ettől van nekünk egy érdekes viszonyunk.”

Szóba került az is, mit gondol Schiffer Andrásról, illetve hogy miben jobb szerinte nála. Ungár Péter szerint abban, hogy ő jóképűbb. Az LMP korábbi társelnökét amúgy egy nagyon értelmes embernek tartja. „Azért szavaztak rá a választók, mert látták a fejszerkezetén, hogy meg tud gondolatokat fogalmazni, mi több, bővített mondatokat helyesen elmondani. Remélem, ezt rajtam is látják. Ebben szerintem hasonlítok rá. És az András nem volt egy népvezér típus, ebben szintén hasonlítok rá” – jelentette ki. A politikus egyébként úgy gondolja, Orbánnál is jóképűbb, de attól tart, ez kevés lesz a miniszterelnök szavazóinak meggyőzéséhez.

És hogy mi kellhet mégis Orbán leváltásához? A politikusnak erről is van véleménye: „Orbán Viktort úgy lehet leváltani, hogy elképzelünk egy országot nélküle. Az a baj az orbánozással, hogy a választópolgár úgy érzi, hogyha nem lesz Orbán Viktor, akkor nem fog járni a 4-6-os, nem szállítják ki a lisztet a pékségbe, és mindenki, mint a Mad Maxben, rohangál majd összevissza. De ez nem így van. Nekünk azt kell elhitetnünk, hogyha Orbán Viktor nem lesz miniszterelnök, akkor ugyanúgy fog járni a 4-6-os villamos, ugyanúgy lesz liszt a pékségben, mert létezik Magyarország Orbán Viktor nélkül is. Ezt kell tudni elhitetni, mert így is van. Orbán Viktor előtt is volt Magyarország, és járt a 4-6-os. Mondjuk a beszerzésével voltak problémák, de ettől még járt.”