Uniós tervek: friss jogosítvánnyal tilos lenne éjszaka vezetni

Uniós tervek: friss jogosítvánnyal tilos lenne éjszaka vezetni

Összetorlódott autók a belvárosi Andrássy úton. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió a közlekedés biztonságának növelése érdekében új irányelv kiadására készül. Ezzel kapcsolatban most újabb részletek szivárogtak ki – írja az Infostart.hu. Nagy vihar kavart már az a javaslat is, amely bizonyos sebességhatár és járműtömeg esetén speciális B+ kategóriás jogosítványt követelne meg a személyautók vezetőitől is.

A tervezett intézkedések azonban nem merülnek ki ennyiben, a merkur.de arról ír, hogy a kezdő sofőrökre is új szabályok vonatkoznak majd. Az Európai Bizottság a halálos balesetek számát nullára kívánja csökkenteni az európai utakon, és ehhez a legnagyobb kockázatforrásokat keresi. A kezdő vezetők a kutatások szerint általában kevésbé kockázatkerülők, és a statisztika alapján nagyobb valószínűséggel lesznek részesei közlekedési balesetnek és válnak halálos áldozattá.

A bizottság ezért különleges szabályokat szeretne a kezdő sofőrökre. Az egyik legfontosabb, hogy friss jogosítvánnyal legfeljebb 90 kilométer/órás sebességgel lehetne közlekedni – még autópályán is. Emellett szintén szerepel a tervezetben, hogy éjszakai vezetési tilalmat vezetnének be esetükben, ez a javaslat szerint éjféltől reggel hat óráig tartana.

Egységes korhatára lenne egyébként az új B+ jogosítványnak is: csak 21 éves kor felett lehetne olyan vezetői engedélyt szerezni, amellyel 1800 kilogramm feletti járműveket lehet vezetni.

Címkék: közlekedés, autó, EU