Utasították a kórházakat a tervezhető műtétek elhalasztására

Utasították a kórházakat a tervezhető műtétek elhalasztására

Székesfehérvár, 2021. április 29.
Védőfelszerelést viselő orvos egy beteget vizsgál a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án.
MTI/Vasvári Tamás

Fotó: Vasvári Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava információi szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) levélben arra utasította a centrumkórházak igazgatóit, hogy a koronavírus-járvány súlyosbodása, illetve az egyre több kórházi kezelésre szoruló beteg ellátása miatt kezdjék meg a halasztható műtétek elhalasztását, és erről értesítsék az érintett betegeket.

Az OKF főigazgató-helyettese, Takács Péter által küldött levél így fogalmaz: „A COVID kapacitások bővítéséhez szükség lehet az elektív (tervezhető) ellátások (műtétek és fekvőbeteg-ellátások) korlátozására, hogy megfelelő mennyiségű humánerőforrás álljon rendelkezésre a COVID osztályokon”.

A rendelkezések részletezésében azt írják, hogy a már befektetett betegek műtéteit lehetőség szerint el kell végezni. Akiket még nem fektettek be a kórházba, azok „megkeresése történjék empatikusan: kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat”.

A daganatos, illetve más okból sűrgős beavatkozást igénylő betegek ellátását ez a korlátozás nem érinti. A kórházak ágyainak ötödét kell a covidbeteg számára felszabadítani, ezek tizedét pedig lélegeztetőgéppel is fel kell szerelni.