Vakcinabeszerzés: Kiperelné a New York Times von der Leyen és a Pfizer vezér üzenetváltásait

Vakcinabeszerzés: Kiperelné a New York Times von der Leyen és a Pfizer vezér üzenetváltásait

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bírósághoz fordult a The New York Times, miután az Európai Bizottság nem adta ki az Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla közötti üzenetváltás szövegét – számolt be a Politico, amelynek írását a Portfolio.hu szemlézte.

Felhívták a figyelmet, hogy a Bizottság döntése miatt így egyelőre nem derülhet fény a több milliárd eurós uniós vakcinabeszerzés körülményeire. A cikk szerint a The New York Times a január 25.én benyújtott keresetében azzal érvel, hogy a Bizottságnak jogi kötelessége lenne kiadni az Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója közötti üzenetváltásokat.

Felidézték továbbá, hogy a bírósági eljárást Emily O'Reilly európai ombudsman 2022. januári vizsgálata előzte meg, amely egy adatigénylési kérelmet követően hivatali visszásságot állapított meg a Bizottságnak a szöveges üzenetek eredeti visszaszerzésére tett kísérletei során.