Válasz Online: A kormány az igénylők fél százalékának adta a turisztikai támogatások kétharmadát

Válasz Online: A kormány az igénylők fél százalékának adta a turisztikai támogatások kétharmadát

Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Válasz Online összegereblyézett minden létező adatot a Guller Zoltán vezette, Rogán Antal felügyelte, Orbán Ráhel tanácsaira is nyitott Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjáról. A 2020-as adatokat egyesítették a 2019-esekkel és a 2018-asokkal, majd az összevont lajstromból kiszűrték a fesztiválok, gasztroesemények, turisztikai szakmai találkozók pénzeléséről szóló sorokat, mert ezek nem beruházási típusú támogatások.

A végső listán közel 16 ezer magán- vagy jogi személy sorakozik egymás után, akik összesen 300 milliárdot kaptak. Az első 26 helyezett – azaz a jelentkezők 0,16 százaléka – vitte el a 2018–2020-ban lekötött szállás-, élménypark- és strandfejlesztési források felét. Az első nyolcvan versenyzőhöz, vagyis az igénylők fél százalékához pedig 205 milliárd forint, a teljes támogatási összeg bő kétharmada jutott.

Az első helyen a Hunguest Hotels áll, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szállodalánc összesen 23 jogcímen kapott vissza nem térítendő támogatást vidéki hotelfejlesztésre. Az összeg pedig meghaladta a 18 milliárdot.

A második helyen a Dreamland Holding Zrt. végzett 14,3 milliárddal. A holding háromnegyede az Appeninn Nyrt.-é, amely arról híres, hogy tavaly hagyta hátra Mészáros Lőrinc és Tiborcz István – átadva a helyét a szintén csúcsmilliárdos Jellinek Dániel csoportjának és a NER új üstökösének, a Bayer Construct-vállalatcsoport főalakjának, Balázs Attilának. A cikk szerint a Dreamland-negyedet tulajdonló „Szepesi család” gyűjtőfogalom alatt pedig a Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb környezetéhez sorolt Nagy Róza lányát (Kante Awa) és férjét (Szepesi Richárd) kell értenünk.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén Debrecen városa áll 11,1 milliárddal. Az állam nyolc jogcímen utalt turisztikai „segélyt” a fideszes vezetésű megyeszékhelynek, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknek.

A listán több helyen felbukkan Tiborcz István, de olyan ügyet is lehet találni, amely a kormánytól az MSZP-n át a Momentumig ér.

A teljes listát ITT tudja böngészni!