Varga Judit: Nem vezetik be a közigazgatási bírósági rendszert

Varga Judit: Nem vezetik be a közigazgatási bírósági rendszert

Varga Judit (Fotó: Kormány.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány úgy döntött, hogy nem vezeti be a szervezetileg elkülönülő közigazgatási bírósági rendszert, ám egy most készülő törvénytervezet gyorsabbá és kiszámíthatóbbá teszi a közigazgatási bíráskodást – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Varga Judit közölte, a kormány még tavasszal döntött úgy, hogy határozatlan időre elnapolja a szervezetileg elkülönülő közigazgatási bírósági rendszer felállítását. Komoly szakmai vitát követően a kabinet úgy látja, a bíróságot meg kell óvni a felesleges vitáktól, ezért megtartaná az egységes bírósági rendszert, nem lesz önálló közigazgatási bírósági szervezet.

A most készülő törvénytervezet – minimális átalakítás mellett – világos keretet biztosít majd a közigazgatási bíráskodásnak, gyorsítja a jogorvoslatok lezárását és kiszámíthatóbbá teszi a joggyakorlatot – emelte ki a miniszter. Hozzátette: a tervezetet az Országgyűlés őszi ülésszakán benyújtják a parlamentnek.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 30-i bejelentette, a törvényjavaslatot ért nemzetközi bírálatok miatt a kormány határidő nélkül elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését. Akkor a kormány álláspontjának változását annak tudták be sokan, hogy a Fidesz így akarta jelezni kompromisszumkészségét az Európai Néppárt felé.

Gulyás Gergely: A kormány elhalasztja a közigazgatási bíráskodás bevezetését | Magyar Hang

A gazdaságvédelmi akcióterv volt a fő témája a mai Kormányinfónak, Varga Mihály pénzügyminiszter 13+1 pontos csomagot jelentett be, amelyben főleg adócsökkentések vannak. Gulyás Gergelyt a Budakeszi Járműjavító oroszoknak való átadásáról, az RMDSZ különös sikeréről és az elmaradó elszámoltatásról kérdeztük. Percről percre.

– A közigazgatási bíráskodásra vonatkozó kormányzati elképzelések megfelelnek az európai és nemzetközi normáknak, a Velencei Bizottság is elfogadhatónak minősítette azokat tavasszal, kiállt tehát minden jogi próbát, ezért a kormány döntésében a nemzetközi vita nem játszott szerepet – reflektált most a korábbi felvetésekre Varga Judit. Kifejtette: a törvénytervezet szerint a polgárok érdekeit jobban kiszolgálni képes jogorvoslati fórumrendszert alakítanának ki, a mostani szerteágazó közigazgatási jogorvoslati rendszer helyett. A tervezet egyértelműbb és világosabb kereteket ad, és egységesebbé teszi a bírói joggyakorlatot is.