Varga Mihálynál kérnek segítséget a sztrájkjog átalakításához a szakszervezetek

Varga Mihálynál kérnek segítséget a sztrájkjog átalakításához a szakszervezetek

Fotó: Facebook/Csalódott Családok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sztrájkjog újraszabályozása, a nyugdíjrendszer újragondolása, a béregyenlőtlenségek megszüntetése – többek között ezek miatt fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez három szakszervezeti konföderáció. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) levelet küldött kéréseiről, javaslatairól a tárcavezetőnek.

Az érdekképviseletek szerint mihamarabb meg kellene kezdeni A munka törvénykönyvének átfogó felülvizsgálatát a szakszervezetek és a kormány képviselőinek közösen, hiszen a jelenlegi szabályozás szerintük sok ponton túlzottan hátrányos a munkavállalókra nézve. A sztrájkjog újraszabályozását például kulcskérdésnek tartják, a szakértőik már el is kezdték ennek kidolgozását.

A nyugdíjrendszer újragondolását is el akarják érni, a jelenlegi merev, csak a munkavállaló életkorát figyelembe vevő rendszer helyett javasolják új, rugalmas nyugdíjrendszer kidolgozását. Fontosnak tartják a megváltozott munkaképességű dolgozók támogatását is, ezért a szakszervezetek szerint számukra is ki kell dolgozni a megfelelő szempontokat, amelyek természetesen szerves részei lennének az új nyugdíjrendszernek.

További céljuk a béren kívüli juttatások kedvezményes adózásának visszaállítása, ezzel együtt a kedvezményesen adható juttatások körének bővítése. A közalkalmazotti bértábla rendszerét is átalakítanák, újraszámítanák, és bevezetnék a diplomás bérminimumot.

A Varga Mihálynak küldött levélben a szakszervezeti konföderációk javasolják eleve az érdekegyeztető fórumok átalakítását. Szeretnék, ha létrejönne egy olyan új fórum, ahol a versenyszférát és a közszférát együttesen és általánosan érintő kérdéseket tárgyalhatnák. Ilyenek a minimálbér-tárgyalások – amelyből eddig a közszféra érdekképviseletei kimaradtak –, illetve az általános munkajogi, foglalkoztatáspolitikai, munkaerő piaci kérdések.