Végrehajtandó szabadságvesztést kért az ügyészség a volt fideszes képviselőre

Végrehajtandó szabadságvesztést kért az ügyészség a volt fideszes képviselőre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyosabb büntetést, letöltendő szabadságvesztést szeretne a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a megvesztegetett kormánytisztviselők ügyében – jelent meg az ügyészség honlapján a közlemény. Az ügy egyik vádlottja – mint arra a 24.hu rámutatott – Ódor Ferenc, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője.

Ódorral szemben még 2020-ban emeltek vádat korrupciós bűncselekmény miatt, akkoriban egy Borsod megyei járási hivatal vezetője volt. Ő és egy társa a vád szerint 2018. második félévében egy autópálya építkezésben érdekelt cég vezetőjétől 4 millió forint csúszópénzt kértek, hogy a cégvezető által kezdeményezett földhivatali eljárást jogellenesen befolyásolják.

Az ügyben októberben mindkét vádlottat bűnösnek mondták ki társtettesként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében, amelyért őket 2 év, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, és 4 millió forint pénzbüntetésre ítéltek. A bíróság mellékbüntetésként 3 évre a kormánytisztviselői foglalkozástól is eltiltotta őket.

A határozat ellen az ügyész mindkét vádlott terhére – a pénzbüntetés érintetlenül hagyása mellett – súlyosabb végrehajtandó szabadságvesztésért, hosszabb tartamú foglalkozástól eltiltás büntetésért, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett. Az elsőfokú ítélet ellen egyébként a vádlottak és védőik is fellebbeztek: egyrészt téves jogi minősítés miatt, továbbá a büntetés enyhítése céljából.