Helyi konzultációt kezdeményez vendégmunkásügyben Berettyóújfalu fideszes polgármestere

Helyi konzultációt kezdeményez vendégmunkásügyben Berettyóújfalu fideszes polgármestere

Helyi konzultációt kezdeményez vendégmunkásügyben Berettyóújfalu fideszes polgármestere (Fotó: Magyar Hang / Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyi konzultációt kezdeményez Berettyóújfalu fideszes városvezetése a településen elhelyezett vendégmunkások miatt. Ebben arra keresik a választ, hogy zavarja-e a helyieket a településre érkezett 150 vendégmunkás. A kérdőívet a jövő héten megjelenő helyi lap, a Bihari Hírlap mellékleteként kézbesítik 6500 háztartásba – jelentette be Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

A 150 vendégmunkás egy részét egy lakatlan, egykori kollégiumépületben, egy másik csoportot pedig Mezei József helyi nagyvállalkozó szabadidőközpontjában helyezték el. Megjelenésük a településen jelentős figyelmet, a közösségi médiában felháborodást és vitát váltott ki. Ehhez mérten viszonylag kevesen vettek részt a szerda esti közmeghallgatáson. A helyiek szerint a vendégmunkások kora hajnalban ülnek buszra, és a debreceni BMW-beruházáson dolgoznak. Ugyanakkor szabadidejükben találkozni lehet a külföldi munkavállalókkal a városban, olykor csoportosan gyalogolnak az üzletekben.

Muraközi István (Fidesz-KDNP) polgármester – aki következetesen vendégmunkásoknak nevezte a migráns csoportot – a közmeghallgatáson kijelentette: felkészületlenül érte a települést az indiai és moldáv munkavállalók érkezése. – Ez kritika minden szereplőnek. Berettyóújfalu város önkormányzata egyetlen vendégmunkást sem hozott a településre, ezek az emberek a magántulajdonban álló szálláshelyeken élnek – szögezte le.

Központi fűtés nélküli épületben laknak

Mint mondta, október elején keresték meg az érintett ingatlanok tulajdonosát, és kértek tőlük tájékoztatást az ügyben. A válaszban azonban elmondása alapján az állt, hogy a tulajdonos az egykori kollégiumi épületet bérbe adta. Meghívták egyébként az épülettulajdonos Mezei Józsefet a közmeghallgatásra, de nem jelent meg. Akadt, aki úgy fogalmazott: „Várnám Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő véleményét az ügyben!” Ő sem jelent meg. Az országgyűlési képviselőt érintő sokadik megjegyzés után mindenesetre Muraközi furcsának nevezte, hogy „mindenki az országgyűlési képviselőt hiányolja, és nem azt, aki idehozta ezeket az embereket”.

A vendégmunkások egy csoportját a Bessenyei középiskola 15 éve használatlan épületben, a Bessenyei középiskola egykori leánykollégiumában helyezték el. A polgármester elmondta: miután értesültek erről, vizsgálatot kezdeményeztek. Így derült ki, hogy olyan állapotok uralkodnak, amelyek messze vannak az elvárhatótól. 96 darab emeletes ágyat találtak, ezeken 82, javarészt indiai és moldáv munkást szállásoltak el. Az épületben nincs központi fűtés, elektromos eszközökkel melegítenek. Szintenként 4 zuhanyzó van, a szobákban hiányos a bútorzat, amikor kimentek a hivatal képviselői – mint hatóság –, éppen villanyrezsón melegítették az ételeket. Reggelit, vacsorát helyben kapnak, ebédet a munkahelyükön. Vagyis az itt tartózkodásukból az önkormányzatnak semmiféle haszna nem származik – jelentette ki. Emlékeztetett, hogy a szóban forgó épület 2009-ig volt leánykollégiuma a Bessenyei középiskolának. Akkor az önkormányzat fenntartásában működött, és azért zárták be, mert nem tudták biztosítani a szükséges közegészségügyi feltételeket. Az önkormányzat aztán 2010-ben értékesítette az épületet. Az új gazdát akkor nem nevesítette, a helyiek tudták, hogy Mezei József vásárolta meg, aki akkoriban még jobb viszonyt ápolt a városvezetéssel. A polgármester jelezte: az egykori kollégiumi épületre a hivataltól nem kértek engedélyt, nem munkásszállás, sem szálló, „ugyanolyan ház, mint a magáé, vagy az enyém” – mondta a polgármester egy felszólalónak.

A városvezető a tájékoztatója egy pontján kijelentette: nem személyes ügyről van szó. Ezzel alighanem a már említett Mezei József nagyvállalkozóra utalt, aki a tavalyi országgyűlési választáson függetlenként elindult képviselő-jelöltként a fideszes Vitányi Istvánnal szemben. – Munkásszálló építése és üzemeltetése csak akkor indokolt, ha a dolgozók Berettyóújfaluban vagy a város érdekében végeznek munkát. Ez esetben nem erről van szó. Továbbá nem javasoljuk munkásszálló üzemeltetését, meggyőződésem, hogy ipari övezetben kell a munkásszállókat építeni; ott, ahol dolgoznak. Az önkormányzat nem fog munkásszállítót építeni – jelentette ki a városvezető.

Tájékoztatásából kiderült továbbá: az üzemeltető 5 évre szerződött, vagyis öt évig lesznek Berettyóújfaluban vendégmunkások. Aggodalmának is hangot adott amiatt, hogy nem tudják, hogy milyen nemzetiségűek érkeznek. – Nem a vendégmunkásokkal van gondunk, mivel a magyar gazdaságért dolgoznak. Azzal van gondunk, hogy magánvállalkozók a profit érdekében üzemeltetnek munkásszállót.

„Nem ezt ígérte Orbán Viktor”

A lakossági hozzászólások vegyesek voltak. Többen akadtak, akik nem élből utasították el a jelenlétüket. – Amíg nem történik balhé, addig nem zavar – fogalmazott egy hozzászóló. – Még semmilyen problémánk nincs velük, de nem tudhatjuk, hogy mi lesz, három vagy négy hónap múlva is így lesz-e – reagált a városvezető. Megjegyezte: 80-100 ember van összezárva, a családjától távol: egymás között is lehet probléma, de a vendégmunkások és a lakosság között is lehet gond. – A szellemet ha kiengedik a palackból, nem lehet visszazárni – fogalmazott.

A kollégium közvetlen szomszédjában élő férfi azt vetette fel, hogy hol van a hatóság, miért nem cselekednek? – Ha szabálytalanul vannak itt, akkor tenni kell valamit – jelezte. Erre egy másik lakos a mikepércsi példát hozta fel. Hiába ment ki Mikepércsen az élelmiszerügyi hatóság ahhoz a házhoz, ahol 70 idegen munkavállalót helyeztek el, nem tudtak bemenni, mert a tulajdonos ügyvédje jelezte, hogy magánház. Erre Berettyóújfalu aljegyzője bólogatott. Muraközi István a kollégiumi épületben történt ellenőrzés apropóján jelezte: a felvett jegyzőkönyvet elküldték az idegenrendészeti hatóságnak is, visszajelzést azonban nem kaptak.

A polgármester jelezte: a helyi konzultáció eredményével szeretnék elérni, hogy a berettyóújfaluiak véleményét képviselni tudja a város érdekében. –Ha elég sokan mondjuk ki, akkor lesz lehetőség arra, hogy az Országgyűlés figyelembe vegye a véleményünket – mondta. Az alapelvárások között azt jelölte meg, hogy legalább oktatási, egészségi intézmény közelében tiltsák meg az ilyen szállásokat. Mint mondta, a konzultációnak lehet olyan eredménye, hogy legalább rend legyen a munkásszállók érdekében. – Mert most rendetlenség van, rendet kell tenni. Másrészt a közösség fenntarthatja magának a jogot, hogy eldöntse, kikkel akarnak együtt élni. Amilyen döntés születik, azt fogom képviselni – jelentette ki. Ezen felül próbál nyomást gyakorolni a helyi vállalkozókra, hogy ne alakítsák át külföldi munkáscsoportok elszállásolására az épületeiket. Muraközi István kitért továbbá arra: egyeztetett Hajdúszoboszló polgármesterével, ahol szavai szerint már több mint 500 vendégmunkást helyeztek el, és szerinte „igen rossz színben fog feltűnni az ottani turizmus, egész szállodákat, panziókat alakították át a vendégmunkások kiszolgálására”.

A közmeghallgatás egy pontján figyelemre méltó párbeszéd zajlott az egyik lakos és a polgármester között. A felszólaló számára ugyanis nem volt egyértelmű: 5 évig maradnak a vendégmunkások – ahogy azt Muraközi István polgármester mondta –, vagy két évig, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök ígérte. Akkor most kinek higgyek? – kérdezte. Miután tisztázta a helyzetet, azzal felelt: Higgyen Orbán Viktornak, és higgyen nekem is!

Más politikai élű felvetések is akadtak, ezek lényegében a Fidesz bevándorlásellenes álláspontjára emlékeztették a polgármestert. Egy felszólaló felemlegette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábbi ígérete szerint a bevándorlók nem vehetik el a magyarok munkáját, meg kell tanulniuk a magyar nyelvet és nem vehetik el a kultúrát sem. Ehhez képest a hozzászóló fia munkahelyén, a makói gumigyárban már filippínó munkavállalókat alkalmaznak, akik munka után Szegeden járnak nyelvtanfolyamra. – Nem ezt ígérte Orbán Viktor – tette hozzá.