Visszahívták posztjáról az előválasztáson elindult szadai alpolgármestert

Visszahívták posztjáról az előválasztáson elindult szadai alpolgármestert

Simon Erika (Forrás: Simon Erika/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszahívták alpolgármesteri megbízatásából Simon Erikát Szadán. Ő volt az, aki elindult az ellenzéki előválasztáson, majd állítása szerint ezután a térség fideszes országgyűlési képviselője – Vécsey László – az eltávolítását kérte a polgármestertől. A Telexnek azt nyilatkozta, hogy a fideszes képviselő csak akkor támogatja Szadát, ha megválnak Simon Erikától. Az országgyűlési képviselő és Pintér Lajos polgármester is cáfolta ezt az állítást a portálnak.

A bő 5 ezer lakosú, Gödöllő közelében fekvő Szadán kedden reggel tartottak képviselő-testületi ülést, amelynek egyetlen napirendi pontja Simon Erika alpolgármesteri visszahívása volt. Az előterjesztést jegyző Pintér Lajos polgármester (Változás Útján Egyesület) a kezdeményezését azzal indokolta, hogy az ugyancsak az egyesület tagjaként mandátumhoz jutott Simon Erika politikai szerepet vállalt az ellenzéki összefogásban, jelöltként elindult az őszi előválasztáson, ráadásul az ő, illetve a testületi tagokkal történt előzetes egyeztetés nélkül. Noha az alpolgármester az előválasztáson csak a második helyen végzett, de Pintér Lajos polgármester szerint azóta is kampányol.

Ez pedig – vélekedett – ellentétes a Változás Útján Egyesület (VÚE) értékrendjével, amelynek országos politikától mentes, helyi politizálás a célja. A polgármester szerint a képviselő-testület pártsemleges célkitűzései Simon Erika tevékenységével nem összeegyeztethetők, és így Simon Erika nem képviselheti megfelelően és pártatlanul a polgármestert sem.

A polgármesterrel együtt kilenctagú testületben többséget kapott a visszahívásáról szóló javaslat (7 igen és 1 nem szavazat, egy képviselő nem vett részt az ülésen). Simon Erika azt mondta, fontos volt a számára, hogy a történtek után „az eltávolítását ne lehessen fű alatt véghez vinni”.

Simon Erika elmondása szerint az ülésen újdonságot jelentett, hogy az egyik képviselő, a Pénzügyi Bizottság elnöke szakmai kifogásokat emlegetett vele szemben a pályázatokat illetően, hiszen ilyen vélemény korábban nem jutott el hozzá. Beszámolt arról is, hogy Pintér Lajos polgármester az ülésen megkérdezte tőle, lemond-e a képviselői mandátumáról. Ezt lapunk is felvetette neki, de azt felelte: nem. – Ezt a lakosok részéről érzékelt támogatás miatt sem teheti meg – magyarázta. Megismételte továbbá: miután egy képviselőtársa elárulta neki, hogy Vécsey az eltávolítását kérte – mert csak akkor hajlandó támogatni Szadát –, ezt a polgármester is megerősítette neki és más személyeknek. (Mint fentebb említettük, ezt az ügyről először beszámoló portálnak Vécsey és a polgármester is cáfolta.)

Fideszes kanyarok a helyi közéletben

Vécsey László különben több cikluson át volt Szada polgármestere, egészen addig, míg a parlamenti képviselői és a polgármesteri megbízás nem vált összeférhetetlenné 2014-ben. Helyi forrásaink azt mondták, erős kézzel vezette a települést, később sem távolodott el Szadától. A 2014-ben – függetlenként – megválasztott Oroszi Sándor polgármestersége alatt rendszeresen részt vett a testületi üléseken is.

A 2014-es önkormányzati választáson egyébként a Fidesz favoritja nem Oroszi Sándor volt, a kormánypárt helyi csoportja ugyanis saját jelöltet állított, ám vereséget szenvedett. Vécsey rajta tartotta kezét az egyre népesebb településen – fogalmazott egy forrásunk. 2019-ben már a Fidesz nem állított Oroszi Sándorral szemben jelöltet, beálltak mögé. Még az országgyűlési képviselő felesége is támogatta, aki ugyan elindult képviselő-jelöltként, de nem jutott mandátumhoz.

Ekkoriban formálódott a településért tenni akarók egy csoportja, a Változás Útján Egyesület, amely a neve alapján a korábbi településvezetéssel szemben határozta meg magát. A szervezetnek számos, korábban a Fideszhez kötődő személy is tagja lett. Többen ezt a kormánypárt helyi csoportjában bekövetkezett töréssel magyarázták. Így lett az egyesület tagja – több lakos egybehangzó állítása szerint a Fidesz közeléből indult – Pintér Lajos is, aki aztán 2019-ben a Fidesz által támogatott Oroszival szemben elnyerte a polgármesteri tisztséget. A testületben a VÚE jelöltjei kerültek jelentős többségbe, a Fidesznek két jelöltje jutott be.

Válaszok nélkül

A saját cégével önkormányzati szervezetfejlesztéssel, pályázatmegvalósítással foglalkozó Simon Erika korábban ugyan többször is elindult a választáson, de akkoriban egyszer sem tudott mandátumot szerezni. Azt mondta, az értékrendje miatt kissé kakukktojásnak érezte magát az egyesületben, de nem érzékelt együttműködési problémákat. Az elmúlt két évből egy útépítés miatt kialakult vitára emlékszik, amelyet kivitt a testület nyilvánossága elé.

Lapunknak azt mondta: a VÚÉ-ből már 2020 szeptemberében kilépett, azt követően, hogy eldöntötte, megméretteti magát az ellenzéki előválasztáson. Simon civil jelöltként jelentkezett be az előválasztásra, majd az Új Világ Néppárt (ÚVN) kérte fel jelöltjének. Befogadó nyilatkozatot végül a Demokratikus Koalíciótól kapott. Ezzel együtt is a több szövetséges párt támogatását élvező Hohn Krisztina mögött a második helyen végzett.

Próbáltunk egyébként a képviselők körében is érdeklődni a kirobbant ügy hátteréről, illetve az egyesületről, de merev elzárkózásba ütköztünk.

Az alpolgármester visszahívása ügyében kerestük Pintér Lajos polgármestert is. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy miért ingott meg a bizalma a (volt) alpolgármesterében, miért most kezdeményezte a visszahívását, illetve miért tartja szükségesnek, hogy Simon Erika lemondjon a képviselői mandátumáról. Emellett azt is megkérdeztük, hogy valóban kérte-e tőle az országgyűlési képviselő Simon Erika visszahívását a tisztségéből, illetve ha nem történt ilyen, kíván-e bírósági úton elégtételt venni a volt alpolgármester kijelentése miatt. Telefonon azt közölte, nem akar nyilatkozni.

Az e-mailben elküldött kérdéseinkre a polgármesteri hivatal közleményét juttatták el szerkesztőségünkhöz, amely a község honlapján is olvasható. Ebben lényegében megismételték az előterjesztésben szereplő – fentebb már ismertetett – indoklást. A Pintér Lajosnak címzett kérdéseink közül azonban több is megválaszolatlan maradt.